Григор Димитров стартира с победа тазгодишното си участие в Откритото първенство на Австралия по тенис. Първата ни ракета се озори срещу американеца Брадли Клан, но успя да го елиминира, постигайки обрат до 3:1 сета, след като загуби първия след тайбрек - 6:7(7), 6:4, 6:4, 6:3.

Освен зверската жега (44 градуса на сянка!) и здравата битка, с която ще се запомни този двубой, Гришо привлече вниманието с това, че за целия мач не допусна нито един пробив - 20 изиграни сервис гейма, 20 спечелени, без дори да се стигна и до дюс в някое от подавнията му.

Успехът е първи за българина срещу 23-годишния левичар от Калифорния, който е №95 в световната ранглиста. Срещата продължи малко повече от 2 часа и половина.

Победата над Клан донесе на Димитров 50 000 щатски долара от наградния фонд и 45 точки за ранглистата, в която той заема 22-ото място.

Съперник на Григор във втори кръг ще бъде Йен-Хсун Лу от Тайван. Той е №62 в световната ранглиста и продължи напред след победа над сънародника си Джими Уанг - 6:3, 6:2, 6:1. Ако Григор се справи с Лу, ще последва мач срещу Милош Раонич или Виктор Ханеску в третия кръг.

За Димитров това е четвърто участие в Откритото първенство на Австралия по тенис. До момента Гришо на два пъти успя да стигне до втори кръг на основната схема, но там все беше спиран - от Станислас Вавринка и Николас Алмагро. Сега противникът му изглежда далеч по-преодолим - Йен-Хсун Лу. Двубоят ще бъде в четвъртък, като двамата никога досега не са играли помежду си.

000_gri6o_stat.jpg

Само преди часове Цветана Пиронкова стартира отлично в Мелбърн, разбивайки с 6:3, 6:2 испанката Силвия Солер-Еспиноса. За пловдивчанката това беше деветата победа от началото на 2013 година, след която се класира за втория кръг на Аустрелиън Оупън, където ще се изправи срещу представителката на домакините Саманта Стоусър.

БРАДЛИ КЛАН - ГРИГОР ДИМИТРОВ 1:3 (7:6(7), 4:6, 4:6, 3:6)

000_gri6o.jpg

Първи сет

Мачът започна отлично за Григор, който спечели първия гейм на нула - 1:0. Във втория обаче Брадли Клан стори същото и не позволи на българина да вземе дори точка - 1:1. Последва нов уверено спечелен гейм от хасковлията, този път на 15. Клан взе първата точка на ретур в двубоя, но Димитров не му позволи да стигне до нещо повече и българинът поведе с 2:1.

Четвъртият гейм бе първият оспорван в мача. Българинът достигна до 30:30, но последваха две точки за американеца, който сервираше и в крайна сметка Клан спечели за 2:2, след което Гришо поведе с 3:2, след като надделя в петия на 15.

Американецът отново изравни - 3:3. Димитров успя да достигне до точка за пробив, но Клан издържа на атаката и след няколко дюса задържа подаването си. След това обаче Григор отново дръпна - 4:3, печелейки бързо седмия гейм на нула. После Димитров стигна до 40-15 и беше на крачка от пробива, но Клан спечели и четирите последвали разигравания за 4:4. Димитров дръпна с 5:4, печелейки бързо и този гейм, в който подава, отвявайки Клан на 15. След това обаче американецът също взе подаването си, въпреки че хасковлията го притисна, правейки опит за пробив - 5:5.

И при следващото си подаване Григор набързо спечели - 6:5 и по този начин американецът за втори път сервира за оставане в сета.

Българинът беше само на точка от спечелването на първия сет, но за съжаление отново не успя да реализира брейкбола, до който достигна и последва тайбрек.
0000_gri6o_1.jpg

В него Клан започна по-добре, като на два пъти повеждаше с минипробив, Гришо ги върна моментално, а при 5-4 на свой ред поведе с такъв, който му осигури и два сетбола. Клан обаче ги спаси, при 6-7 точки отрази и трети, а при 8-7 достигна до първия си шанс да затвори сета. Хасковлията имаше сервиса си на разположение, но и това не му помогна. Последва нова точка в сметката на американеца и спечелване на сета след 50 минути игра.

000_gri6o_1.jpg


Втори сет
Гришо успя да постигне първи пробив. След многото пропуснати шансове в първия сет, българинът най-накрая го стори, и то още на старта на втората част, веднага след като бе загубил напрегнатия и емоционален тайбрек. След това Димитров затвърди пробива си, след като набързо спечели подаването си и поведе с 2:0 гейма. После двамата си размениха по един гейм и Григор водеше с 3:1, като отново спечели подаването си на нула.

Клан обаче също набързо спечели следващия гейм, в който даде само точка на хасковлията. Последва нов експресен гейм за Григор - 2:4. Българинът стартира добре в седмата част на втория сет, поведе с 30-0, но до края не успя да спечели ново разиграване и американецът намали на 3:4.

Димитров беше блестящ и при следващото си подаване, което отново спечели на нула за малко повече от минута - 3:5. След това обаче и Клан взе своето - 4:5, а Гришо не допусна изненада в решителния гейм, задържа подаването си на 30 и изравни резултата в сетовете - 1:1.

000_gri6o_2.jpg

Tрети сет
В началото на третия сет Григор и Клан си размениха сервис геймове, като в четвъртият Димитров доста се затрудни, но все пак го взе - 2:2. Веднага след това хасковлията поведе с 30:0 с първи шанс за пробив в този сет, но историята от предишните случаи се повтори, и той загуби гейма - 3:2 за Клан.

Последва изравняване за 3:3, след като Григор успя да пробие. Димитров достигна до шанс за пробив, реализира го и поведе с 4:3, а и го затвърди по перфектен начин, печелейки подаването си на нула за 5:3.  Клан също взе своето, въпреки че резултатът бе 30-30, но не се даде на гаджето на Мария Шарапова - 4:5. Българинът не се пропука във важния момент и затвори третия сет - 6:4, постигайки обрата в срещата.

000_gri6o_3.jpg

000_gri6o_3_1.jpg

Четвърти сет
Страхотно начало на Григор. Българинът започна с пробив, след което не допусна изненадата, печелейки 17-ия от 17 гейма, в които сервира - 2:0.

Последва бърза размяна на геймове и Димитров вече водеше с 3:1. После Клан намали, но и Гришо не сгреши при подаването си, в което позволи на американеца да поведе с 30-15, но всичко завърши благополучно след три поредни точки в сметката на хасковлията - 4:2 за българина.

След това американецът спечели подаването си на нула - 4:3, а Гришо също взе своето за 5:3 и накрая подпечата победата си с пробив за 6:3.

000_gri6o_4.jpg

000_gri6o_4_1.jpg