Първата ракета на българския женски тенис Цветана Пиронкова продължава без загуба от началото на годината. Пловдивчанката се класира на полуфиналите на турнира в Сидни, след като се наложи със 7:6, 6:3 над италианката Сара Ерани.
 
Първият сет на двубоя бе изпълнен с множество обрати и емоции. Цвети отрази точка за пробив още на старта, и то след ас, след това изтърва четири брейкбола, но успя при петата си възможност и поведе с 2:0. Скоро обаче загуби аванса си. Последва нов силен период за Пиронкова, осигурил ѝ преднина от 5:3 и поставил я в ситуация, в която да сервира за сета.
 
Тук последва срив в играта на българката и подем в представянето на Ерани, която обърна резултата в своя полза за 6:5. Последва пробив на Пиронкова и първата част трябваше да бъде решена след тайбрек, в който Цвети беше неудържима и спечели със 7:2.
 
Втората част стартира с три поредни пробива, а при 2:1 в полза на българката Ерани поиска намеса на физиотерапевта за проблеми в областта на гърба. При подновяването на играта Пиронкова не просто не допусна спад, ами дори дръпна с 4:1. На последвалата почивка италианката поиска на корта да слезе треньора ѝ, а след неговите указания Ерани спечели следващите два гейма. Цветана издържа на атаката на световната № 7, отразявайки брейкбол и след здрава битка задържа подаването си, а при 5:3 отново проби и записа една от най-престижните си победи в последните няколко години.
 
Пиронкова не се беше класирала на полуфинал от „Уимбълдън“ през 2010 г. Българката никога не е играла финал на турнир от WTA, а сега на пътя й е Петра Квитова. Чехкинята победи Цветана Пиронкова на 1/4-финалите на “Уимбълдън“ през 2011 г. Успехът на българката над Сара Ерани й донесе 33 865 долара от наградния фонд и 185 точки за ранглистата, което ще доведе до скок от над 20 места, а при нова победа на полуфиналите ще се изкачи с още 20 позиции.