С изтичане на старата година поглеждаме към новата. Но и обръщаме поглед назад, за да направим равносметка каква година изпращаме. Така е и във футбола. За едни 2013 година беше успешна, за други - не чак толкова, за трети - направо ужасна. На 1 януари БЛИЦ надникна на трапезата, за да разбере късметите на футболните хора у нас. Сбъднаха ли се? Време е да разберем.

Тодор Батков изтегли листчето с надпис "КЗЛ!". Първоначално адвокатът каза: "Аааааа, туй ще рече Купи и Злато за Левски!”. После обаче се усети и взе да цъка с език: “Мама му стара, ама може и онуй другото да означава, дето дучетата го пеят!” Май ще е второто, ако направим равносметка на изминалата 2013 година. Никакви купи и злато на "Герена", а пълен провал. Глупаво изпусната шампионска титла, както и Купа на България. После дойдоха разправиите около събличането на Петев, та накрая и тежката финансова криза. Отвсякъде проблеми.

Димитър Борисов беше извадил "Спукано гърне" от миналогодишната баница: “Айде, Борисов, спуканата ти е работата. Явно ще напуснеш ЦСКА през 2013 година”, възкликнаха в един глас всички присъстващи. Съвсем точно. Гърнето се спука и Борисов се омете от ЦСКА.

"Море до колене" се падна на Георги Иванов-Гонзо, който нагази морето тая година, но съвсем спокойно и хладнокръвно. Гонзо би ЦСКА, "Левски" и Лудогорец и остави морето само до колене, нямаше сила, която да го удави.

Веселин Марешки също присъстваше на софрата в последните часове на миналата година и изтегли късметчето "Аспирин". “Мале, мале. Бая аспирини май ще изпия в Локо (Пловдив). И тъй явно ще ме боли главата, че накрая наистина ще се откажа и ще си тръгна!” В десетката, господин Марешки, предрекохте бъдещето си и напуснахте Локомотив. Такъв ви бил късметът.

"Бяла лудост"
се падна на Венци Стефанов, а Славия изживя една от най-лудите си години навръх вековния юбилей. Първо заради Славия "Левски" не можа да стане шампион. "Белите" не можаха да спечелят Купата, която трябваше да бъде подарък за 100-годишнината, а в края на годината едва кретат в долната половина на класирането.

Христо Стоичков все още представяше Литекс и извади късмета "Лов на вещици". Цялата година като че ли беше такава за Ицето. То не беше горещо лято с пристигането му в ЦСКА, предателството от приятели, напускането. После Камата тръгна да събаря Боби Михайлов от БФС и стигна до...Америка, където през новата година ще бъде телевизионен коментатор.

"Жълто канарче просо сънува".
Сещате се за кой става дума, нали?! Мъри уж вдигна "Ботев" Пловдив през лятото, ама накрая се орезили в първенството. Седмото място не е никак по вкуса на верните фенове, които сънуват шампионска титла и сега треперят какъв късмет ще изтегли Стоилов за новата 2014 година.

Боби Михайлов закъсня за софрата миналата година и му се присмяха: "Боби, Боби, изпусна си късмета!" Само че Боби се смее последен за края на 2013 година. Михайлов изглежда ще спечели още един трети мандат начело на футболния съюз, пък нищо, че не можа да си изтегли късметче от баницата.