Краят на всяка година служи за ретроспекция на отминалите дни. Световният спорт също дава повод за припомняне на по-значимите провали и скандали, случили се през 2013 г. Агенция БЛИЦ ви представя част от тях, разделени по месеци, като не претендира за изчерпателност.

 
ЯНУАРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Мениджърът на Манчестър Сити Роберто Манчини налетя на бой на италианския нападател на тима Марио Балотели по време на тренировка.
* Обвиниха ФИФА и сп. „Франс Футбол” в манипулиране на вота за определяне на носителя на „Златната топка”. Твърдеше се, че гласовете на капитаните на Чехия и Бразилия (Томаш Росицки и Тиаго Силва) са манипулирани. По-късно македонецът Горан Пандев обяви, че неговият глас не съвпада с обявената от ФИФА анкетна карта
* Легендата на сръбския футбол и президент на Цървена звезда Драган Джаич наби заместника си Небойша Чович
 
ДРУГИ
* Легендарният колоездач Ланс Армстронг призна, че е използвал допинг, за да спечели и седемти си титли от Тур дьо Франс. Заради скандала МОК отне бронзовия медал на американеца от олимпийските игри в Сидни през 2000 г.
 
 
ФЕВРУАРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Бившият английски национал Пол Гаскойн се появи пиян на церемония в Нортхемптън. Няколко дни по-късно стана ясно, че той ще влезе в американска клиника за лечение на зависимостта си към алкохола и наркотиците
* Носителят на трофея от Лига Европа за сезон 2011/12 Атлетико (Мадрид) отпадна още на 1/16-финалите на турнира година по-късно, след като беше елиминиран от руския Рубин (Казан)
* Наставникът на Лийдс Нийл Уорнък попадна в доста неловка ситуация. Мениджърът беше изловен да гледа порно, а снимката с любопитната ситуация се появи в интернет. Фотосът е направен под прозореца на треньорската стая на Уорнък на клубния стадион - "Еланд Роуд".
* Халфът на Манчестър Юнайтед Луиш Нани катастрофира в полицейска кола.
 
БАСКЕТБОЛ
* Бившата звезда от НБА Алън Айвърсън остана без къщата си в Атланта заради просрочени вноски на ипотеката.
 
ТЕНИС
* Канадският тенисист Пиер-Людовик Дукло беше арестуван и обвинен в педофилия. Той възнамерявал да прави секс с 13-годишна.
 
04_1.jpgЛЕКА АТЛЕТИКА
* Южноафриканският спринтьор Оскар Писториус, известен като най-бързият човек без крака, застреля приятелката си Рива Стенкамп. Тя опитала да изненада Писториус за Свети Валентин, а той помислил, че в дома му влиза крадец.
 
 
МАРТ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Легендарният вратар на Англия Питър Шилтън бе спипан пиян зад волана. Заради провинението си 63-годишният бивш национал ще остане без шофьорска книжка за 20 месеца.
 
БОЙНИ
* Двукратният олимпийски шампион по джудо Масато Учишиба беше осъден на 5 години затвор заради изнасилване на студентка.
 
ДРУГИ
* Международният олимпийски комитет сътвори нечуван гаф и извади един от най-древните спортове – борбата, от програмата за олимпийските игри през 2020 г. Решението на МОК предизвика международен отзвук и гневни реакции от представители на различни спортове и дори високопоставени политици от цял свят.
 
 
АПРИЛ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Английският футболист Джоуи Бартън нарече бразилския национал Тиаго Силва от ПСЖ „к*рва и дебелак”. Освен това Бартън скандализира с изявлението си в деня на бившия британски премиер Маргарет Тачър, наричайки я „дърта вещица, която няма място в рая”.
* В Германия започна следствие срещу президента на Байерн Ули Хьонес за укриване на данъци в размер на 20 милиона евро
* Нападателят на Ливърпул Луис Суарес захапа бранителя на Челси Бранислав Иванович по време на мача между двата тима (2:2), а след това беше наказан за 10 мача
 
ЛЕКА АТЛЕТИКА
* Олимпийският шампион в спринта на 200 метра от Атина 2004 Шон Кроуфърд беше лишен от състезателни права за две години заради нарушаване на антидопинговите правила.
 
 
МАЙ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Уигън стана първият тим, който спечели ФА Къп и изпадна от Висшата лига в един сезон
* Една година, след като изведе Манчестър Сити до шампионската титла след 44-годишна пауза, Роберто Манчини беше уволнен като мениджър на „гражданите”
* Сезонът беше ужасяващ за френския нападател на КПР Лоик Реми. Тимът му изпадна от Висшата лига, а той беше арестуван за изнасилване
* Играчите на Барселона Жерар Пике и Алекс Сонг станаха за резил на цял свят, след като се сбиха по време на парада за шампионската титла на клуба
 
 
ЮНИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Броени седмици, след като стигна до 1/4-финал на Шампионската лига Малага беше лишен от участие в евротурнирите заради неизрядни финансови дела.
* Звездата на Барселона Лионел Меси беше уличен в укриване на данъци в размер на 4 милиона евро и беше насрочено дело срещу него и баща му.
 
ТЕНИС
* Шампионът от „Ролан Гарос” Рафаел Надал отпадна още в първия кръг на “Уимбълдън”, след като беше елиминиран в три сета от 135-ия в света белгиец Стив Дарсес.
 
ЛЕКА АТЛЕТИКА
* Трикратната олимпийска шампионка Вероника Кембъл-Браун беше хваната с положителна допинг проба.
 
БОЙНИ
* Бившият световен шампион по бокс Джеймс Пейдж бе арестуван в Оклънд, щата Калифорния, при разследване на банков обир, извършен преди три месеца. Спортистът е вкаран в следствения арест.
 
 
ЮЛИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Пропадането на бившия английски национал Пол Гаскойн продължи. В рамките на два дни той преби жена си и беше намерен в пияно и безпомощно състояние пред хотела си.
* Турските грандове Фенербахче и Бешикташ бяха изхвърлени от участие в евротурнирите заради уреждане на мачове
 
ТЕНИС
* Сръбският тенисист Милош Раонич беше отстранен за 18 месеца от състезания, след като пропусна да се яви на допинг проба.
* Световният № 14 Марин Чилич даде положителна допинг проба по време на турнира в Мюнхен.
 
04_2.jpgЛЕКА АТЛЕТИКА
* В един ден стана ясно, че бившите световни шампиони в спринта на 100 метра Тайсън Гей и Асафа Пауъл са уличени с положителни допинг проби.
 
ДРУГИ
* Дисциплинарната комисия на Международната федерация по гимнастика обяви официално, че няколко съдийки от техническия комитет са разследвани за „подозрителни“ резултати, получени на турнири в Букурещ, Москва и Аликанте през 2012 година. Сред отстранените съдийки е и българската легенда на художествената гимнастика Мария Гигова.
 
 
АВГУСТ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Бившият капитан на Арсенал Кени Сансъм се оказа бездомен. Той живее на улицата, тъй като е потънал в дългове заради пристрастеността си към алкохола и хазарта.
 
ДРУГИ
* Бившият швейцарски треньор по плуване Флавио Бомио бе осъден на 11 години затвор за сексуални злоупотреби с деца. 71-годишнит маниак е принудил най-малко 15 момчета на сексуални актове в продължение на 10 години в Лугано.
 
 
СЕПТЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* След продължила цяло лято трансферна сага Валери Божинов беше удолнен дисциплинарно от Спортинг (Лисабон), след като не успя да си намери отбори и не започна тренировки с португалския клуб. Българинът заведе дело срещу „лъвовете”, цяла есен тренира в България и не игра в нито един отбор.
* Футболната легенда Диего Марадона предизвика смут в нощен клуб, след като се напи и вдигна скандал. Божията ръка се скара с гардове и собственика на заведението, които се опитаха да го изгонят след приключване на работното време на клуба.
* Нападателят на Реал (Мадрид) Карим Бензема бе замесен в сексскандал, и то скоро след случая с непълнолетната проститутка Захия Дехар. Този път ситуацията е дори още по-срамна, защото Бензема е имал полов акт с транссексуална проститутка.
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Дефектен факел беше причината олимпийският огън за Сочи 2014 да загасне малко след запалването му.
 
 
ОКТОМВРИ
04_5.jpgСВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Съдията Феликс Брих зачете гол фантом в Бундеслигата, след като при удар на Щефан Кислинг от Байер (Леверкузен) топката се озова във вратата на Хофенхайм през дупка в страничната част на мрежата. Това беше победното попадение за успеха на „аспирините” с 2:1.
 
ДРУГИ
* Женският хандбален клуб Арми Лукс от гръцкия елит обвини бившия си треньор Иван Чоп, че е инсценирал смъртта на собствената си дъщеря, за да може да поеме босненския Борац (Баня Лука).
 
 
НОЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Бившият египетски национал Мохамед Зидан беше осъден на 6 месеца заради измами с чекове.
04_4.jpg* Нападателят Адриан Муту беше изваден от националния отбор на Румъния до края на кариерата му, след като се изгаври със селекционера Виктор Пицурка и публикува в социалните мрежи колаж на специалиста с лицето на актьора Роуън Аткинсън (Мистър Бийн).
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Дефектите на факлите за олимпийския огън продължиха и доведоха до запалването на състезателя по бобслей Петър Макарчук.
 
БОЙНИ
* Банковите сметки на филипинския боксьор Мани Пакиао са замразени. Боецът временно остана без пари заради разследване за неплатени данъци, което тече срещу него.
 
 
ДЕКЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Бившият италиански национал Дженаро Гатузо се оказа замесен в „черно тото” и полиция нахлу в дома му. Той заплаши, че ще се самоубие, ако бъде обявен за виновен.
* Жребият за Мондиал 2014 предизвика съмнения, че е бил манипулиран.
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Два месеца преди началото на зимните олимпийски игри в Сочи покривът на улея за състезанията по бобслей и шейни се счупи под тежестта на натрупалия сняг.
* Втори факлоносец от щафетата на олимпийския огън за Сочи 2014 се запали заради дефект във факела.