В края на всяка година обикновено се прави ретроспекция на отминалите месеци. Световният спорт също дава повод за припомняне на по-значимите върхови постижения, случили се през 2013 г. Агенция БЛИЦ ви представя част от тях разделени по месеци, като не претендира за изчерпателност.
 
 
ЯНУАРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Лео Меси стана първият футболист, спечелил „Златната топка” в четири поредни години
* Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) обяви Барселона за най-добър отбор в света през 2012 година.
* Четвъртодивизионният Брадфорд стигна до финал за Купата на Лигата на Англия, след като последователно отстрани елитните Арсенал, Уигън и Астън Вила
 
БАСКЕТБОЛ
* Звездата на Маями Хийт Леброн Джеймс стана най-младият играч в историята на НБА, преодолял границата от 20 000 точки.
 
03_2.jpgТЕНИС
* Сръбският тенисист Новак Джокович беше избран за Спортист № 1 на Балканите за 2012 г.
* Джокович спечели за трети пореден път титлата от Аустрелиън Оупън след победа над Анди Мъри на финала.
* Виктория Азаренка успешно защити титлата си от Аустрелиън Оупън, след като на финала се наложи над Ли На.
 
МОТОРНИ
* Стефан Петерханзел спечели за пети пъти Рали Дакар при автомобилите и за 11-и път в кариерата си. Сирил Деспре триумфира при моторите за пети път.
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* След 119 дни преговори локаутът в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) официално приключи и шампионът стартира със съкратена програма.
 
 
ФЕВРУАРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Нигерия стана шампион на Африка за трети път в историята си и за първи път от 19 години, след като на финала на Купата на Африканските нации победи Буркина Фасо с 1:0
* Уелският Суонзи стана първият тим извън Англия, който спечели Купата на Лигата, след като на финала разби четвъртодивизионния Брадфорд с 5:0
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Американецът Тед Лигети стана първият състезател, спечелил три златни медала от световно първенство по алпийски ски. На първенството в Шладминг (Австрия) той триумфира на гигантски слалом, Супер Джи и в суперкомбинацията.
 
 
МАРТ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Франческо Тоти вкара 226-ия си гол за Рома в Серия „А” и измести легендарния швед Гунар Нордал от второто място на вечната голмайсторска ранглиста на италианския елит. Лидер с 274 гола е Силвио Пиола
 
БАСКЕТБОЛ
* Маями Хийт записа втората най-дълга серия без загуба в историята на НБА. “Горещите” не допуснаха поражение в 27 поредни мача и останаха само на шест успеха от рекорда на Лос Анджелис Лейкърс.
* Коби Браянт вкара своята 31 419-а точка в НБА и измести Уилт Чембърлейн от четвъртото място на вечната ранглиста на реализаторите.
 
ВОЛЕЙБОЛ
* Турският Вакъфбанк спечели женската Шампионска лига след победа над Рабита (Баку) на финала.
* Руският Локомотив (Новосибирск) триумфира в Шампионската лига при мъжете след успех над италианския Кунео на финала.
 
 
АПРИЛ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Байерн и Манчестър Юнайтед узакониха шампионските си титли в Германия и Англия няколко кръга преди края на шампионатите в Бундеслигата и Висшата лига
* Байерн и Борусия (Дортмунд) стигнаха до финала на Шампионската лига, отстранявайки двата испански гранда Барселона и Реал (Мадрид). Нападателят на „жълто-черните” Роберт Левандовски вкара и четирите гола за успеха на тима си с 4:1 над „белия балет” и стана първият играч с 4 гола в полуфинален мач от Шампионската лига
 
БАСКЕТБОЛ
* Руският Локомотив Кубан спечели Еврокъп за първи път в историята си, след като на финала победи испанския Билбао Баскет.
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Динамо (Москва) за втора поредна година спечели шампионската титла в КХЛ, след като във финалната серия победи Трактор (Челябинск) с 4:2.
 
 
МАЙ
03_3.jpgСВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Ювентус, Барселона, ПСЖ, Аякс, Порто и ЦСКА (Москва) спечелиха шампионските титли в страните си.
* Сър Алекс Фъргюсън напусна мениджърски пост на Манчестър Юнайтед след близо 27 години на поста, 38 спечелени трофея. Той се оттегли на върха, тъй като в последния си сезон извезе “червените дяволи” до шампионска титла.
* Уигън сензационно спечели ФА Къп за първи път в 81-годишната си история, след като на финала победи Манчестър Сити с 1:0
* Само година, след като спечели Шампионската лига Челси триумфира и в Лига Европа. „Сините” станаха първият отбор, спечелил двата евротурнира в обратен ред. Мениджърът на Челси Рафаел Бенитес се изравни с Джовани Трапатони, като и двамата са печелили Лига Европа/Купата на УЕФА с два различни отбора. Челси стана четвъртният клуб след Аякс, Байерн и Ювентус, който е печелил трите купи от евротурнирите (КЕШ/Шампионска лига, КНК, Купата на УЕФА/Лига Европа)
* Атлетико (Мадрид) остави градския си съперник Реал без трофей през сезона, след като на финала на Кралската купа се наложи с 2:1 над „белия балет”
* Байерн за пети път в историята си стана клубен шампион на Европа, побеждавайки Борусия (Дортмунд) с 2:1 на финала на Шампионската лига. Треньорът на баварците Юп Хайнкес стана четвъртият специалист, печелил трофея с два различни отбора след Ернст Хапел, Отмар Хицфелд и Жозе Моуриньо
 
БАСКЕТБОЛ
* Голямата звезда на Маями Хийт Леброн Джеймс беше избран за Най-полезен играч (MVP) в НБА за 4-и път в кариерата си. Той се изравни с легендите Майкъл Джордан, Бил Ръсел, Карим Абдул-Джабар и Уилт Чембърлейн, които също са печелили приза поне 4 пъти.
* Олимпиакос спечели Евролигата за втора поредна година, след като на финала на турнира победи Реал (Мадрид).
 
ВОЛЕЙБОЛ
* Българският треньор Радостин Стойчев и звездата Матей Казийски изведоха Тренто до шампионската титла в Италия.
 
БОЙНИ
* Владимир Кличко нокаутира Франческо Пианета в шестия рунд и запази световните си титли в тежката категория на професионалния бокс във версии WBA и IBF.
* Американският боксьор Флойд Мейуедър защити титлата си във версия WBC в категория до 67 кг на професионалния бокс след победа по точки над Роберт Гереро.
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Швеция стана световен шампион по хокей на лед за девети път в историята си, след като на финала победи изненадата Швейцария с 5:1.
 
ДРУГИ
* Рони О'Съливан защити световната си титла по снукър. Англичанинът победи сънародника си Бари Хоукинс на финала.
* Италианският колоездач Винченцо Нибали спечели Джиро д’Италия.
 
 
ЮНИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Байерн стана първият германски тим, постигнал требъл, след като освен титлата и Шампионската лига спечели и Купата на страната – 3:2 над Щутгарт на финала.
* Испания стана европейски шампион по футбол за младежи до 21 г.
* Бразилия спечели Купата на конфедерациите за четвърти път и трети пореден, след като на финала победи Испания с 3:0. Италия взе бронза след успех над Уругвай с дузпи.
 
БАСКЕТБОЛ
* Маями Хийт за втора поредна година стана шампион на НБА, след като спечели с 4:3 финалната серия на плейофите срещу Сан Антонио Спърс.
 
ТЕНИС
* Серина Уилямс спечели “Ролан Гарос” след победа над Мария Шарапова на финала.
* Рафаел Надал триумфира на “Ролан Гарос” след убедителен успех на финала срещу Давид Ферер. Освен това той се превърна в първият тенисист, печелил 8 титли от един турнир от Големия шлем.
* Надал бе избран за най-великият спортист на Испания за всички времена в анкета на авторитетния всекидневник "АВС".
 
МОТОРНИ
* Ауди триумфира в 90-ото издание на легендарното автомобилно състезание “24-те часа на Льо Ман”.
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Чикаго Блекхоукс спечели Купа Стенли, след като във финалната серия на НХЛ победи Бостън Бруинс с 4:2.
 
 
ЮЛИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Атлетико Минейро спечели Копа Либертадорес за първи път в историята си, след като на финала се наложи над парагвайския Олимпия (Асунсион) след дузпи.
* Борусия (Дортмунд) си отмъсти на Байерн за загубата на финала на Шампионската лига и спечели Суперкупата на Германия след 4:2 над баварците в официалния дебют на Пеп Гуардиола
 
03_4.jpgВОЛЕЙБОЛ
* Русия спечели волейболната Световна лига при мъжете след победа над Бразилия на финала. България загуби от Италия битката за бронзовите медали.
 
ТЕНИС
* Французойката Марион Бартоли победи Сабине Лисицки на финала и спечели “Уимбълдън”.
* Анди Мъри стана първият британец с титла от Големия шлем след 77 години, след като победи Новак Джокович на финала на “Уимбълдън”.
 
ДРУГИ
* Британският колоездач Крис Фруум спечели 100-тното издание на Тур дьо Франс.
 
 
АВГУСТ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Дейвид Мойс спечели първия си официален мач начело на Манчестър Юнайтед, след като „червените дяволи” се наложиха над втородивизионния Уигън с 2:0 в сблъсъка за Къмюнити Шилд.
* Байерн взе реванш от Челси за загубения финал на Шампионската лига през 2012 г. и победи „сините” след дузпи в мача за Суперкупата на Европа.
* Френският халф на Байерн Франк Рибери беше обявен за най-добър футболист в Европа за сезон 2012/13.
 
ЛЕКА АТЛЕТИКА
* В Москва се проведе световното първенство, а големите звезди бяха спринтьорите от Ямайка Юсейн Бойлт и Шели-Ан Фрейзър-Прайс, които спечелиха по 3 златни медала (100, 200 и 4х100 метра). Елена Исинбаева спечели титлата на овчарски скок при жените и обяви, че спира с леката атлетика. По-късно тя уточни, че не прекратява кариерата си, но първо иска да роди дете.
 
 
СЕПТЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Гарет Бейл стана най-скъпият футболист в света, след като Реал (Мадрид) брои на Тотнъм 100 милиона евро.
 
03_1.jpgБАСКЕТБОЛ
* За първи път в историята си Франция стана европейски шампион по баскетбол за мъже, след като победи Литва на финала. Испания взе бронза.
 
ВОЛЕЙБОЛ
* Русия стана европейски шампион по волейбол за жени след победа над Германия на финала.
* “Сборная” взе европейската титла и при мъжете, след успех над Италия на финала. България загуби от Сърбия битката за бронза.
 
ТЕНИС
* Серина Уилямс защити титлата си от Ю Ес Оупън, след като за втора поредна година победи Виктория Азаренка на финала.
* Рафаел Надал спечели Ю Ес Оупън след успех над Новак Джокович на финала.
 
ДРУГИ
* Борбата запази мястото си на олимпийските игри през 2020-та и 2024 година, след като по-рано през годината един от най-древните спортове беше изваден от олимпийската програма. На 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес борбата спечели още в първи тур, като събра 49 гласа. Претенденти за място в програмата бяха още бейзбола и скуоша.
* 41-годишният американски колоездач Крис Хорнър спечели Вуелтата.
 
 
ОКТОМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Звездата на Барселона Лионел Меси беше вписан в „Рекордите на Гинес” с пет върхови постижения – четирикратен носител на „Златната топка”, най-много вкарани голове за една година (91), най-много вкарани голове за един сезон (50), два хеттрика в един сезон на Шампионската лига, най-много вкарани голове в един сезон на Шампионската лига (14).
* Златан Ибрахимович стана 10-ият играч с 4 гола в един мач от Шампионската лига, след като се разписа четири пъти за ПСЖ при успеха с 5:0 над Андерлехт.
 
БАСКЕТБОЛ
* След като покори Европа за втора поредна година, Олимпиакос стана № 1 и в света, побеждавайки бразилския Пинейрос Скай за Междуконтиненталната купа.
 
ВОЛЕЙБОЛ
* Бразилия стана световен шампион по волейбол за младежи до 23 г., побеждавайки Сърбия на финала. България отстъпи на Русия в борбата за третото място.
* Бразилският Сада Крузейро стана световен клубен шампион по волейбол, а при жените титлата взе турският Вакъфбанк.
 
03_5.jpgТЕНИС
* Серина Уилямс спечели финалния за годината турнир на WTA, след като победи Ли На в спора за трофея в Истанбул.
* Румънката Симона Халеп увенча една силна година с триумф на Турнира на шампионките в София, като на финала се наложи над Саманта Стоусър
 
МОТОРНИ
* Себастиан Фетел си гарантира предсрочно четвъртата поредна световна титла във Формула 1.
* Френският пилот на Фолксваген Себастиан Ожие си осигури предсрочно титлата в WRC.
 
БОЙНИ
* Владимир Кличко запази световните си титли след победа със съдийско решение над Александър Поветкин.

 
НОЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Байерн постави нов рекорд на Шампионската лига, след като записа 10 поредни успеха в турнира.
* Звездата на Барселона Лионел Меси получи „Златната обувка” за голмайстор на Европа през сезон 2012/13, когато вкара 46 попадения. Христо Стоичков връчи наградата на аржентинеца.
 
ТЕНИС
* Новак Джокович спечели финалния за годината турнир на АТР, след като на финала в Лондон се наложи над Рафаел Надал.
 
МОТОРНИ
* Марк Маркес влезе в историята на мотоциклетизма като най-младият шампион в историята на Мото GP. Пол Еспаргаро стана шампион в Мото 2, а Маверик Винялес взе титлата в Мото 3.
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Само в рамките на няколко дни щафетата с олимпийския огън излезе в открития космос и слезе под водата на езерото Байкал.
 
03_6.jpgДРУГИ
* Норвежецът Магнус Карлсен се превърна в 16-ят световен шампион по шахмат в историята, след като в спор за титлата победи Вишванатан Ананд
 
 
ДЕКЕМВРИ
ВЪРХОВЕТЕ
* Франк Рибери беше обявен за най-добрия футболист в Бундеслигата за 2013 г.
* Играещата легенда на Манчестър Юнайтед Райън Гигс стана 10-ият футболист, участвал в мач от Шампионската лига след навършването на 40 години.
* Байерн завърши една перфектна година и спечели световното клубно първенство. Така баварците завършиха 2013-а с пет спечелени купи.
 
ВОЛЕЙБОЛ
* Българската националка Елица Василева постави нов световен рекорд по отбелязани точки в мач. Тя завърши с 57 точки за Хюнгкук Лайф Пинк Спайдърс при успеха над Експресуей Хай-пас Зенит в корейското първенство.
 
ДРУГИ
* Бразилия спечели за първи път в историята си световната титла по хандбал за жени, след като на финала победи домакина Сърбия.