В Англия никога няма да забравят Светослав Тодоров, който остави трайна следа в местния футбол. Особено в Портсмут, където бе голямата звезда в началото на XXI век.
 
Съвсем наскоро – от 13 до 22 декември, Тоди посети Острова по покана на Ливърпул и още няколко клуба. Настоящият треньор на Добруджа бе придружаван от изпълнителния директор на втородивизионния ни тим Светослав Петров.
 
Тодоров изгледа тренировките на редица отбори с една единствена цел – да трупа опит, който да приложи в ролята си на млад наставник.
 
Първата визита на Тоди е била в клуба, където той е нещо повече от легенда – Портсмут. Бившият нападател присъствал на мача от Лига 2 между “Помпи” и Нюпорт, а при появата му в ложите на “Фратън Парк” публиката изригнала, запявайки песните, които звучаха в златните години на Тодоров там. След двубоя Тоди е бил поканен на обяд от президента на Портсмут Иън Макинс.
 KAMATA 1_6.jpg
Последвало посещение и до Чарлтън, където българинът игра в залеза на кариерата си. Там Тоди наблюдавал тренировката ни тима, водена от мениджъра Крис Пауъл, с когото са бивши съотборници. Той е изгледал и мач между младежките формации на Чарлтън и Кардиф.
 
След Чарлтън Светослав Тодоров посетил и Куинс Парк Рейнджърс, където мениджър е неговият откривател в английския футбол Хари Реднап. Един от най-добрите треньори в Англия в последните 20 години е запознал Тоди с кондиционния наставник на КПР Марлон Девониш – бивш лекоатлет и олимпийски шампион в щафетното бягане 4х100 метра с Великобритания от Игрите в Атина през 2004 година. От своя страна пък Девониш е говорил в детайли за основната си работа, свързана с физическата подготовка, издръжливостта и възстановяването на футболистите.
 KAMATA 2_5.jpg
На другия ден Тоди и Светослав Петров са пътували до Ливърпул, където наблюдавали тренировки и на “мърсисайдци”, а впоследствие и победата над Кардиф с 3:1 в мач от Висшата лига. След края на заниманието Тодоров е бил поканен на разговор лично от мениджъра на “червените” Брендън Роджърс.
 
Последната визита на Тоди е била в базата на Евертън. Там той е изгледал и заниманието на “карамелите”, след което е имал среща и с мениджъра на тима Роберто Мартинес.
 
“Аз съм млад треньор и искам да трупам опит. Поради тази причина се отзовах на поканата, която получих от Англия. За тези десетина дни видях доста неща, които ще ми бъдат от полза за моето развитие. Наблюдавах тренировъчните процеси на отбори от различните нива на английския футбол – като се започне от Лига 2, премине се през Чемпиъншип и се стигне до Висшата лига. Наблегнах и на тренировките на младите футболисти. Видях как те тренират, как ги подготвят по специални програми, за да бъдат впоследствие интегрирани и наложени в мъжките отбори. Искам да приложа цялостната структура на работа в Англия на българска земя, защото нашите юноши трябва да се развиват. Те са бъдещето на футбола”, заяви Тоди пред БЛИЦ.
 
Сега не ни остава нищо друго, освен да очакваме Светослав Тодоров да постигне като треньор успехите, които извоюва като футболист. Както се казва, топката е в неговите крака.
 
Хубавото е, в Англия дават път и уважават амбициозни и млади специалисти като Тоди. Но още по-хубаво ще бъде, ако това се случва и в България.../БЛИЦ