"Левски" успя да елиминира ЦСКА след драма с дузпи, в която надделя със 7:6 и стигна до 1/4-финалите за Купата на България. Следващият съперник на "сините" ще бъде "Ботев" (Пловдив), а мачовете ще бъдат през март 2014 година.

И на реванша днес "Левски" и ЦСКА не успяха да си отбележат, като двете нули на светлинното табло не се промениха и след продълженията от по 15 минути, което доведе спора до наказателните удари. При тях избраниците на Антони Здравков бяха по-точно, въпреки пропуските на французите Ларсен Туре и Кевин Бру. Решителната дузпа вкара Дъстли Мулдер, докато за ЦСКА не успяха да се разпишат опитните Емил Гъргоров - при първия удар от бялата точка, както и капитанът Валентин Илиев, и Мамади Сидибе след това. Така след общо 18 дузпи радостта беше за "сините".

Избраниците на Сухия се представиха крайно неубедително в днешното вечно дерби, като чак в 84-ата минута нанесоха първи удар в очертанията на вратата на ЦСКА, пазена от Райс Мболи. Тогава Антонио Вутов получи топката от Гаджев и стреля с левия крак, но алжирският страж се намеси решително. В крайна сметка обаче Здравков и момчетата му ликуваха и по този начин успяха да измият срама за поражението с 0:3 от вечния съперник в дербито за първенството, където "Левски" зимува на 3-ото място, докато "червените" са на 4-ата позиция с 1 точка по-малко от вечния враг.

000_derbi1.jpg

В днешната среща пък "червените" създадоха редица положения, но така и не успяха да накажат Пламен Илиев. Стражът на "Левски" се представи отлично и отчая Мартин Петров и компания. Още преди почивката избраниците на Стойчо Младенов можеха да поведат, но с фрапантни пропуски се отчетоха защитниците Венцислав Василев на два пъти, както и Джаксън Менди, който удари греда.

В 54-ата минута пък беше най-спорното положение в мача. Тогава съдията Цветан Кръстев поряза ЦСКА и не даде дузпа за игра с ръка на Димитър Макриев, с което вбеси Стойчо Младенов и щаба му, както и футболистите на ЦСКА. Претенциите на "червените" бяха основателни, тъй като ясно се видя как топката среща разпънатата встрани от тялото лява ръка на Макриев след силен изстрел на Неманя Милисавлевич.

Малко след това пък Марсиньо пропиля отличен шанс. В 67-ата минута бразилецът се озова сам срещу Пламен Илиев, но се забави, Даниел Димов го догони и му изби топката от краката. Така редовното време приключи при нулево равенство и последваха две продължения от по 15 минути, в които не се случи нищо интересно, като двата отбора продължаваха да играят предпазливо, стремейки се да не грешат и личеше, че очакват изпълнението на дузпи.

0000_derbi.jpg

За решителния двубой наставникът на "Левски" Антони Здравков изненада с включването сред титулярите на Пламен Димов, който си партнира в центъра на терена с Владимир Гаджев за сметка на Орлин Старокин. Последният беше върнат на левия бек, след като Нуно Пинто предсрочно си тръгна от клуба и се прибра в родината си Португалия, настройвайки се за празниците. Атаката на "сините" и днес поведе Димитър Макриев, подпомаган от Гари Родригес, Ларсен Туре и юношата Борислав Цонев.

Стойчо Младенов пък не можа да разчита на контузения си основен играч Жереми Фо-Поре. Мястото на французина на левия бек зае Апостол Попов. Най-вдясно на защитата игра Венцислав Василев, който имаше две възможности за отбелязване на гол още преди почивката, когато често се включваше в атака. Двойката централни бранители на "червените" бяха капитанът Валентин Илиев и Джаксън Менди. За разлика от предишните издания на вечното дерби през този сезон, на вратата днес застана Райс Мболи, а не Томаш Черни, който лекува контузия. На върха на атаката за ЦСКА започна опитният Мартин Петров, който обаче в 61-ата минута беше заменен от Омар Косоко. Марто обаче изрази недоволство заради решението на Стойчо Младенов да го изкара от терена. Малко преди края на двубоя принудително пък беше заменен Марсиньо, като на мястото на бразилеца в игра се появи Мамади Сидибе. Снажният таран обаче така и не успя да затрудни отбраната на "Левски", а за капак пропусна и дузпа.

Реваншът по минути - ТУК!

"ЛЕВСКИ" - ЦСКА 7:6 след дузпи (0:0 в ред. време и след прод.)

(
0:0 в първата среща)

При дузпите:
0:0 - Гъргоров пропуска, стреляйки в гредата.
1:0 - Гари Родригес бележи, пращайки топката в долния ляв ъгъл на Мболи, който се хвърли в левия.
1:1 - Карачанаков прониза Пламен Илиев, стреляйки силно в левия му ъгъл.
2:1 - Макриев изпълни технично в обратния ъгъл на Мболи. Нападателят на "Левски" би слабо по земя в долния десен ъгъл на стража на ЦСКА.
2:2 - Тодор Янчев изравнява с удар в долния ляв ъгъл на Илиев, който първоначално изглеждаше, че е спасил, но изпусна топката и тя влетя в мрежата му.
2:2 - Ларсен Туре пропуска! Мболи спаси удар на играча на "сините" в долния десен ъгъл.
2:3 - Апостол Попов бележи с точно изпълнение в левия ъгъл на Пламен Илиев.
3:3 - Станислав Ангелов изравнява с перфектно изпълнение в десния ъгъл на Мболи, който се хвърли в обратния.
3:4 - Ивайло Чочев бележи, стреляйки неспасяемо в горния ляв ъгъл на Илиев.
4:4 - Младокът Антонио Вутов изпълни хитро, залъга Мболи, спирайки се преди да стреля, след което прати топката в долния десен ъгъл на хвърлилия се в левия Мболи.
4:5 - Венцислав Василев реализира хладнокръвно в левия ъгъл на Илиев с малка засилка.
5:5 - Даниел Димов бележи със слаб удар, при който Мболи не реагира по най-добрия начин.
5:5 - Пламен Илиев спасява изстрела на Валентин Илиев в средата на вратата му.
5:5 - Мболи спасява удара на Кевин Бру.
5:6 - Джаксън Менди наказва Пламен Илиев.
6:6 - Алехандро Перес стреля неспасяемо в долния ляв ъгъл на хвърлилия се в обратния Райс Мболи.
6:6 - Мамади Сидибе изпълни безотговорно със слаб удар в долния ляв ъгъл на Илиев, който спаси без проблем.
7:6 - Дъстли Мулдер пронизва Райс Мболи и "Левски" елиминира ЦСКА!

7.jpg
"ЛЕВСКИ"
:
23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 25.Даниел Димов, 4.Станислав Ангелов (к), 6.Орлин Старокин, 35.Пламен Димов (75-75.Кевин Бру), 45.Владимир Гаджев (91-5.Алехандро Перес), 59.Ларсен Туре, 18.Борислав Цонев (60-10.Антонио Вутов), 11.Гари Родригес, 7.Димитър Макриев
Резерви: 1.Горан Блажевич, 5.Алехандро Перес, 75.Кевин Бру, 20.Мирослав Иванов, 10.Антонио Вутов, 22.Илиян Йорданов, 9.Цветан Генков
Треньор: Антони Здравков

CSKA_Sofia_logo.svg.png
ЦСКА: 92.Райс Мболи, 19.Апостол Попов, 6.Джаксън Менди, 14.Валентин Илиев (к), 21.Венцислав Василев, 5.Тодор Янчев, 18.Ивайло Чочев, 23.Емил Гъргоров, 11.Неманя Милисавлевич, 10.Марсиньо (89-7.Мамади Сидибе), 17.Мартин Петров (61-20.Омар Косоко (116-75.Aнтон Карачанаков)
Резерви: 99.Стоян Колев, 16.Петър Витанов, 8.Николай Дюлгеров, 75.Антон Карачанаков, 45.Григор Долапчиев, 20.Омар Косоко, 7.Мамади Сидибе
Треньор: Стойчо Младенов


София, Национален стадион "Васил Левски"
Съдия: Цветан Кръстев
Жълти картони: Димитър Макриев, Станислав Ангелов, Ларсен Туре, Дъстли Мулдер ("Левски"); Ивайло Чочев, Джаксън Менди, Валентин Илиев, Мамади Сидибе, Антон Карачанаков (ЦСКА)