Световният и европейски шампион по борба Иво Ангелов спечели поредния си приз през тази изключително успешна за него 2013 година. На церемонията във Военния клуб борец бе определен за Спортист на България!

Ангелов заслужи най-високото отличие в класацията благодарение на отличните си резултати през годината. 29-годишният перничанин стана световен шампион в категория до 60 килограма в класическия стил на първенството в Будапеща през септември. Точно половин година по-рано грабна и европейската титла в Тбилиси.

Веднага след Ангелов се нареди Григор Димитров, който също изпраща една много успешна година. Тенисистът от Хасково успя да стигне до номер 23 в световната ранглиста и постигна победа над номер 1 в света Новак Джокович. Българинът, който между другото успя да "забие" Мария Шарапова, спечели и първата си титла от АТП, след като на финала в Стокхолм надигра Давид Ферер.

Трети в класацията е Кубрат Пулев. Българският боксьор мачкаше цяла година съперниците си и е претендент за поясите на Владимир Кличко.

Номер 4 е волейболистът Цветан Соколов, а след него е Ивет Лалова.

Под номер 6 е щангистът, който стана световен вицешампион в категория до 85 килограма в Полша. Борецът Владимир Дубов се нареди под номер 7, след като спечели сребро от световното по свободна борба в Будапеща.

Номер 9 е гюлетласкачът Георги Иванов, а под номер 8 се нареди Силвия Митева. Иванов спечели балканското първенство и псотави два национални рекорда. Митева се отказа от активна спортна кариера наскоро, а преди няколко дни бе обявена за номер 1 за годината в художествената гимнастика.

Номер 10 в класацията е Станилия Стаменова, която завоюва сребърен медал в дисциплината 200 м едноместно кану на eвропейското първенство в португалския град Монтемор.

Спортист на годината за хора с увреждания стана Стела Енева. Състезателката ни спечели два сребърни медала на Параолимпийските игри в Лондон, а после взе сребърно отличие в дисциплината тласкане на гюле на шампионата на планетата.

Спортист на годината:

1. Иво Ангелов - свободна борба
2. Григор Димитров - тенис
3. Кубрат Пулев - бокс
4. Цветан Соколов - волейбол
5. Ивет Лалова - лека атлетика
6. Иван Марков - щанги
7. Владимир Дубов - борба
8. Силвия Митева - художествена гимнастика
9. Георги Иванов - тласкане на гюле
10. Станилия Стаменова - кану каяк