Борусия (Дортмунд) и Арсенал се класираха за 1/8-финалите в Шампионската лига след драматични развръзки в последните две срещи от група „F”. Немският тим надви трудно като гост Олимпик (Марсилия) с 2:1 и завърши на първо място в групата, докато „артилеристите” загубиха само с 0:2 при визитата си на Наполи, което се оказа напълно достатъчно за преминаването им в следващата фаза, но като втори отбор в групата за сметка на италианския вицешампион.

Любопитното е, че след тези резултати в последния кръг Дортмунд, Арсенал и Наполи приключиха с еднакъв актив и бе направено класиране само със директните сблъсъци помежду им. Така вестфалците и „топчиите” се оказаха с по-добри показатели от Наполи и продължават в следващия етап. Ако италианският тим бе спечелил с 3:0, щеше да продължи напред за сметка на Арсенал, но сега ще играе на 1/8-финалите в Лига Европа.

С човек повече Борусия (Дортмунд) спечели драматично при гостуването си на Олимпик (Марсилия) с 2:1. Резултатът бе 1:1 до 87-ата минута и ако се бе запазил такъв, Наполи щеше да продължи в следващия етап за сметка на Дортмунд. Борусия откри резултата на "Стад Велодром" още в 4-ата минута, когато Ерик Дурм изведе. Роберт Левандовски и полският национал даде аванс на немския тим. Десет минути по-късно домакините успяха да изравнят, след като Сабер Халифа стреля с глава, топката се удари в напречната греда и тупна на голлинията, но ветеранът Сюлейман Диавара направи добавка за 1:1. В 33-ата минута Марсилия остана с човек по-малко, след като Димитрий Пайе си изкара глупав втори жълт картон заради симулация за дузпа. След почивката гостите направиха един куп пропуски, но все пак в 87-ата минута Юлиян Шийбер получи топката в наказателното поле и върна назад към Кевин Гроскройтц, който оформи крайното 2:1 в полза на Борусия и класира тима си за 1/8-финалите. Марсилия пък остава без спечелена точка от групата и така стана първият френски отбор, който приключва с нулев актив групова фаза на Шампионската лига.

В другия мач от групата Наполи победи у дома Арсенал с 2:0, но за съжаление на тифозите на "Сан Паоло" отпадна от надпреварата заради по-слаба голова разлика в директните сблъсъци с Борусия (Дортмунд) и "артилеристите". Домакините бяха по-активни през първата част, която обаче завърши без голове. След почивката Наполи хвърли всички сили в атака в 73-ата минута поведе, след като Игуаин получи топката в наказателното поле и се освободи от опеката на двама защитници, за да прати топката в мрежата – 1:0. Три минути по-късно гостите останаха с човек по-малко, след като Микаел Артета видя за втори път жълтия картон. В добавеното време на срешата Лоренсо Инсиние намери отлично Хосе Кайехон, който технично прехвърли Шчесни за крайното 2:0. Наполи щеше да продължи напред, ако бе вкарал още един гол във вратата на Арсенал, но нямаше време и отпадна от турнира, но ще продължи да се изявява в Лига Европа. Арсенал завършва втори в групата и ще бъде непоставен на жребия за 1/8-финалите.

КЛАСИРАНЕ МЕЖДУ ПЪРВИТЕ ТРИ ТИМА В ГРУПА „F”:

1.Борусия (Дортмунд) – г.р. 6:5 – 12 точки
2.Арсенал – г.р. 4:4 – 12 точки
3.Наполи – г.р. 5:6 – 12 точки

Група "F"

Наполи - Арсенал 2:0
1:0 Гонсало Игуаин (73), 2:0 Хосе Кайехон (90+3)

Лондон,
стадион "Сан Паоло"
Съдия: Виктор Касай (Унгария)
Жълти картони: Фернандес, Джемайли, Мертенс (Наполи); Артета, Жиру (Арсенал)
Червен картон: Микел Артета

napoli.jpgНаполи: Рафаел, Албиол, Фернандес, Бехрами, Джемайли, Маджо, Армеро, Пандев (57 - Инсиние), Игуаин, Мертенс, Хосе Кайехон
Треньор: Рафаел Бенитес


арсенал_1.jpgАрсенал: Шчесни, Мертезакер, Гибс, Косчиелни, Дженкинсън, Росицки (75 - Начо Монреал), Йозил, Артета, Фламини, Касорла (68 - Рамзи), Жиру
Треньор: Арсен Венгер

Марсилия - Борусия (Дортмунд) 1:2
0:1 Роберт Левандовски (4), 1:1 Диавара (14), 1:2 Кевин Гроскройтц (87)

Марсилия,
стадион "Велодром"
Съдия: Марио Страхоня (Хърватия)
Жълти картони: Пайе, Келифа (Марсилия); Сар (Дортмунд)

марсилия_1.jpgОлимпик (Марсилия): Манданда, Фани, Диавара, Лукас Мендес (46 - Абдалах), Менди, Шейру, Лемина, Тувен (79 - Имбула), Пайе, Жиняк, Келифа (55 - Морел)
Треньор: Жозе Аниго


boruisia.jpgБорусия (Дортмунд): Вайденфелер, Папастатопулос, Дурм, Сар, Кел (78 - Пишчек), Шахин, Блашчиковски (66 - Хофман), Мхитарян, Ройс (78 - Шийбер), Гроскройц, Левандовски
Треньор: Юрген Клоп