Шалке 04 се класира за осминафиналите в Шампионската лига, след като срази у дома швейцарския първенец Базел с 2:0 в последен мач и за двата тима от група „Е”. Българският национал Иван Иванов започна като титуляр, но се превърна в един от главните виновници за поражението в Гелзенкирхен, след като в 31-ата минута получи директен червен картон за нарушение срещу Адам Салай.

През първото полувреме голове не бяха отбелязани, но след почивката „миньорите” се възползваха от численото си превъзходство и пречупиха съперника с две попадения. Първо в 51-ата минута Джеферсон Фарфан асистира на една от звездите на домакините Юлиан Дракслер, който се разписа за 1:0. Шест минути по-късно бранителят Жоел Матип сложи точка на спора, след като се възползва от нова асистенция на Фарфан. При втория гол на Шалке 04 четирима футболисти бяха в положение на засада.

До края на мача не се случи нищо изненадващо и „кралскосините” спечелиха така важните три точки, които ги класираха за следващата фаза на елиминациите.

След успеха си Шалке 04 събра 10 точки и завърши на второ място в групата. Базел, който се нуждаеше от точка за продължаване напред, остана трети с 8 пункта и ще играе в 1/16-финалите на Лига Европа.

Шалке 04 - Базел 2:0

1:0 Юлиан Дракслер (51), 2:0 Жоел Матип (57)

Гелзенкирхен,
стадион: "Фелтинс Арена"
Съдия: Паоло Талиавенто (Италия)
Жълти картони: Хьоведес, Матип, Колашинац (Шалке); Фозер, Шер, Фрай, Сио (Базел)
Червен картон: ИВАН ИВАНОВ (Базел)

шалке_2.jpg
Шалке 04:
Ферман, Учида, Хьоведес (31 - Салай), Фелипе Сантана, Матип, Колашинац,Кевин-Принс Боатенг, Фарфан, Нойщетер, Дракслер (66 - Фукс), Майер (88 - Горетцка) 
Треньор: Йенс Келер


basel.jpgБазел: Зомер, Фозер, ИВАН ИВАНОВ, Шер, Джака, Щокер (72 - Делгадо), Серей Дие (72 - Айети), Фабиан Фрай, Мохамед Салах, Ел Нени (61 - Сио), Щрелер
Треньор: Мурат Якин