Жребият за Мондиал 2014 определи Англия да попадне в групата на смъртта. „Трите лъва“, световен шампион за 1966 г., попаднаха в Група „D”, където са още два тима носители на световни титли. Там са четирикратният планетарен първенец Италия и носителят на две титли Уругвай, както и Коста Рика.
 
Домакинът Бразилия, петкратен световен шампион, е в един поток с Хърватия, Мексико и Камерун. Изтегленият жребий определи, че мачът на откриването на Мондиал 2014 ще бъде между „селесао“ и хърватите.
 
Настоящият носител на титлата Испания се падна в една група срещу съперника си от финала на Мондиал 2010 Холандия. В Група „В“ са още Чили и Австралия. Единият от фаворитите Германия ще играе срещу Португалия, Гана и САЩ. Немците и ганайците бяха в една група и на световното първенство в ЮАР. Селекционер на САЩ е бившият германски национал Юрген Клинсман. Бундестимът спечели мача за третото място на Мондиал 2006 срещу Португалия. 

Вратарят на ЦСКА Райс М'Боли и Алжир попаднаха в наглед равностойна група, където са Русия и талантливият отбор на Белгия, както и традиционният участник Южна Корея.


РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ОТБОРИТЕ В ГРУПИТЕ
ГРУПА "А" ГРУПА "В" ГРУПА "С" ГРУПА "D"
Бразилия Испания Колумбия Уругвай
Хърватия Холандия Гърция Коста Рика
Мексико Чили Кот д'Ивоар Англия
Камерун Австралия Япония Италия
ГРУПА "Е" ГРУПА "F" ГРУПА "G" ГРУПА "Н"
Швейцария Аржентина Германия Белгия
Еквадор Босна и Херц. Португалия Алжир
Франция Иран Гана Русия
Хондурас Нигерия САЩ Южна Корея