„Ботев“ (Пловдив) приема ЦСКА от 14:00 часа в мач от 20 кръг на „А“ група. Двубоят е директен сблъсък между два от кандидатите за участие в евротурнирите през следващото лято. Двата тима почти нямат шансове за титлата, но пък при победа днес ЦСКА почти сигурно ще зимува на трето място в „А“ група.
 
Освен това „канарчетата“ търсят първата си победа над „червените“ след завръщането си в елита. Откакто клубът бе поет от Цветан Василев, „жълто-черните“ записаха две ремита и една загуба срещу „червените“.
 
Напрежението в лагера на „Ботев“ (Пловдив) изглежда по-голямо, тъй като след мача с ЦСКА в неделя предстои и градското дерби с Локомотив. Провал в тези две срещи може да разклати позициите на Станимир Стоилов като треньор на „канарчетата“.
 
Големият проблем на Мъри е състоянието на крилата Ромарио Кортзорг и Вандер Виейра. Те третираха на облекчен режим от началото на седмицата и до последно не е сигурно участието им в мача. В групата на тима след лечение на контузии се завърнаха Мариян Огнянов и Тодор Неделев.
 
В състава на ЦСКА най-вероятно няма да има промени и Стойчо Младенов ще заложи на играчите, победили Локомотив (София) с 5:0. Най-вероятно „червените“ ще заложат на тактика с контраатаки и далечни удари, докато домакините ще опитат да наложат своя стил с продължително владение на топката.
 
2_13.jpg„Ботев“ (Пловдив) – ЦСКАcska.JPG
 
Днес от 14:00 часа
Пловдив, „Христо Ботев“
Съдия: Ивайло Стоянов
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
„Ботев“ (Пловдив): Адам Стаховяк, Йордан Христов, Бобан Грънчаров, Сивард Спрокел, Веселин Минев, Георги Сърмов, Томаш Ирашак, Вандер Виейра, Абел Анисе, Ромарио Кортзорг, Иван Цветков
Контузен: Артур Енрике
Наказани: няма
 
ЦСКА: Товаш Черни, Апостол Попов, Валентин Илиев, Джаксън Менди, Жереми Фо-Поре, Тодор Янчев, Ивайло Чочев, Марсиньо, Емил Гъргоров, Неманя Милисавлевич, Мартин Петров
Контузени: няма
Наказани: няма
 
Баланс: 116 мача, 25 победи за „Ботев“ (Пловдив), 22 равенства, 69 победи за ЦСКА, г.р. 122:246
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
*”Ботев” и ЦСКА са се срещали за първенство на „А” група 116 пъти, като равносметката е: 25 победи за “Ботев”, 22 равенства и 69 победи за “армейците” при голова разлика 244:121 в полза на ЦСКА.

*Само в Пловдив двата тима са изиграли 58 мача, като балансът е: 21 победи за “жълто-черните”, 11 равенства и 26 победи за ЦСКА при г.р. 96:73 за “червените”.

*За пръв път двата съперника играят в Пловдив на 22 юли 1951 година. Срещата завършва с победа 2:0 за гостите от София. Головете са дело на: П. Пеев и Ст. Стефанов- Томито за ЦСКА.

*Най-голямата победа на ЦСКА с 6:3 в Пловдив е на 6 септември 1970 година. С 4 гола за “армейците” се отличава големият виртуоз Димитър Якимов-Митата, а 3- те гола за канарчетата са дело на легендата на клуба Динко Дерменджиев-Чико. “Червените” имат още големи победи в града под тепетата: 5:1, два пъти по 4:0, 4:1, 3:0- 4 пъти.

*Първата победа на свой терен с 2:1 “Ботев” постига на 19 март 1961 година. Головете отбелязват Д. Костадинов- Мики и Христо Илиев-Патрата, а за “армейците” е точен Димитър Якимов.

*Най-голямата победа с 4:2 на “Ботев” над ЦСКА в Пловдив е на 2 май 1993 година.

*Първото равенство 1:1 е регистрирано на 19 юни 1955 година.

*Най-резултатното равенство 3:3 е на 13 октомври 1979 година. По 2 гола реализират В.Василев от домакините и Н.Христов от армейците.

*Най-резултатният двубой в града под тепетата е 6:3 за “червените” на 6 септември 1970 година.

*Най-много голове - 9 за “Ботев” в Пловдив е отбелязал Динко Дерменджиев-Чико, с 4 гола са: Атанас Пашев и Тодор Зайцев, а с 3 са Димчо Ненов и Георги Славков.

*За ЦСКА най-резултатен в Пловдив с 6 гола е Димитър Якимов, а с 3 са: Димитър Миланов-Пижо, Крум Янев- Палакмана, Никола Цанев, Цветан Атанасов, Н. Христов, Радослав Здравков и сегашният наставник на армейците Стойчо Младенов.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОТ СРЕЩИТЕ В ПЛОВДИВ
*Най-добрата серия на “Ботев” е 10 победи и едно равенство срещу ЦСКА от 1984 до 1995 година.

*Едва в 10-ия си мач “канарчетата” постигат първа победа над столичани през 1961 година.

*ЦСКА играе успешно в Пловдив – на два пъти е в серия от по 9 мача без загуба - първият път от 1951 до 1961 година, а вторият - от 1965 до 1974 година.

*В последните 10 срещи равносметката е: 3 победи за домакините, 1 равенство и 7 победи за ЦСКА.

*Двата съперника никога не са завършвали 0:0.

*ЦСКА има една служебна победа с 3:0 в първенството през 1953 година.

*В 3 последователни първенства “Ботев” бие винаги армейците с 1:0 – през 1986/87, 1987/88 и 1988/89 година

*За “Ботев” са отсъдени 13 дузпи/10 са реализирани от Динко Дерменджиев - 2, Георги Попов, Георги Славков, Атанас Пашев, Георги Донков, Димитър Телкийски, Марчо Дафчев, Георги Христов и Иван Цветков (3 са пропуснати от: Иван Сотиров-Албанеца, Атанас Пашев и Тодор Зайцев)

*За ЦСКА са отсъдени 10 дузпи, като 5 са реализирани от: Стефан Божков-2, Божил Колев, Радослав Здравков и Неи, а 5 са пропуснати от: Иван Колев-Ването, Петър Михтарски, Христо Янев и Емели Гъргоров-Бадема- 2

*Димитър Якимов е вкарал 4 гола в един мач (при победата с 6:3 на 6 септември 1970 година)

*Хеттрик за “Ботев” е реализирал Динко Дерменджиев.

*Автори на най-бързите голове в 1-ата минута са: Георги Попов-Тумби, Динко Дерменджиев на 2 пъти и Гийом

*Трима състезатели са се разписвали и за двата тима: Марин Бакалов, Стефан Драганов-Чоната и Георги Донков.

*В полза на “Ботев” е отбелязан автогол от състезателя на ЦСКА Милен Петков.

Заб.: Любопитните факти са от вестник "Тема спорт".