Нароченият за измамник благоевградски майстор на ФИДЕ Борислав Иванов реши да се докаже в треньорското поприще. Второкурсникът по педагогика в ЮЗУ „Н. Рилски“ дава уроци по шахмат срещу заплащане. За желаещите да почерпят от знанията му няма ограничение в пол и възраст, а цената е 10 лева на час, информира "Струма". Бърза справка на пазара сочи, че сумата не голяма.

Особено ако бъдещите възпитаници на фм Б. Иванов, който има и един покрит гросмайсторски бал в кариерата си, успеят да се доближат до най-силните му игри в поносим времеви отрязък. За сравнение, изтъкнатите гросмайстори вземат по 50 евро на час, а обучение при международен майстор може да се намери за 30 евро/ч. Както е известно, фм Б. Иванов постигна впечатляващи успехи през 2011 и 2012 г. в поредица международни турнири зад граница и в България.

По-късно срещу него се оформи яростна атака от голяма група наши и чужди специалисти в интелигентния спорт. Те твърдят, че благоевградчанинът използва непозволена помощ в част от партиите си, а повечето от въпросните му противници отказват да играят с него. Опит да внесе яснота направи ръководството на БФШ начело с мениджъра на бившия световен шампион гм Веселин Топалов - мм Силвио Данаилов, но конкретни доказателства срещу фм Б. Иванов, разбираеми за обикновените хора, все още няма.

С пръст в раната в началото на есента понечи да бръкне американският милионер гм Максим Длуги. По време на организирания в областния център на Пиринска Македония „Гранд Оупън Благоевград“ със стряскащ за местните мащаби награден фонд от 48 000 лв. поданикът на САЩ предложи да бъдат проверени маратонките на фм Б. Иванов. Той не се съгласи да остане бос и изхвърлянето му от турнира не се превърна във факт само заради намесата на софийския частен съдебен изпълнител Мариян Петков, инициатор и спонсор на състезанието.