Борусия (Дортмунд) победи на свой терен Наполи с 3:1 в среща от петия кръг в група „F” на Шампионската лига и взе много важни три точки в битката си за класиране на 1/8-финалите. Точни за вестфалци бяха Марко Ройс (11-дузпа), Якуб Блашчиковски (60) и резервата Пиер-Емерик Обамеянг (78), а за гостите почетния гол вкара Лоренци Инсиние (71).

Двубоят на „Сигнал Идуна Парк” започна с домакински натиск и още в 9-ата минута Федерико Фернандес фаулира Роберт Левандовски в наказателното поле на гостите. Последвалата дузпа бе реализирана две минути по-късно заради разправии и протести от Марко Ройс за 1:0. Малко по-късно Хенрих Мхитарян изведе Левандовски на чиста позиция в наказателното поле на небесносините, но полякът не намери целта.

Срещата продължи да се развива динамично до края на първата част, като пропуски за домакините направиха Ройс, Блашчиковски и Мхитарян, докато за гостите не успяха да се разпишат Горан Пандев, Гонсало Игуаин и Хосе Кайехон, който уцели страничната греда.

След почивката картината на терена не се промени особено, като и двата тима атакуваха в търсене на попадения и те не закъсняха. В 54-ата минута Ройс пропиля нова добра възможност да удвои предимството на Борусия Дортмунд, а след това Блашчиковски и Мхитарян също направиха фрапантни пропуски. Пет минути по-късно и Игуаин остана сам срещу Вайденфелер, но аржентинецът пропусна. При ответната контраатака Марко Ройс асистира на Якуб Блашчиковски, който се разписа за 2:0.

Отговорът на гостите дойде в 71-ата минута, когато Игуаин асистира на Лоренцо Инсиние, който намали на 2:1. В игра за домакините обаче се появи Пиер-Емерик Обамеянг, който със своята бързина реши мача. Габонецът първо пропусна сам срещу Пепе Рейна, но в 78-ата минута бе изведен от Роберт Левандовски и вкара за 3:1. До края на мача не паднаха нови попадения и Дортмунд напълно заслужено се поздрави с трите точки.

След успеха си Дортмунд събра 9 точки и излезе на второ място в групата заради по-добрата си голова разлика от Наполи, който също е с 9 пункта и в последния кръг приема Арсенал. Вестфалци пък гостуват на Марсилия в последния си мач от групата.
 
boruisia.jpgБорусия (Дортмунд) – Наполи 3:1napoli.jpg
1:0 Марко Ройс (11-дузпа), 2:0 Якуб Блашчиковски (60), 2:1 Лоренцо Инсиние (71), 3:1 Пиер-Емерик Обамеянг (78)
 
Дортмунд, „Сигнал Идуна Парк“
Съдия: Карлос Веласко Карбайо (Испания)
Жълти картони: Кел (Дортмунд); Албиол, Фернандес, Пандев, Игуаин (Наполи)

Борусия (Дортмунд): Вайденфелер, Папастатопулос, Дурм, Кел, Шахин, Блашчиковски (68 - Обамеянг), Свен Бендер, Мхитарян, Ройс (81 - Пишчек), Гроскройц, Левандовски (89 - Шибер)
Треньор: Юрген Клоп
 
Наполи: Рейна, Албиол, Фернандес, Бехрами, Джемайли (62 - Инлер), Маджо, Армеро, Пандев (76 - Сапата), Игуаин, Мертенс, Кайехон (66 - Инсиние)
Треньор: Рафаел Бенитес