Аякс удари у дома Барселона с 2:1 в среща от петия кръг на група „H” в Шампионската лига и запази шансовете си за класиране на 1/8-финалите. Головете за успеха на холандския шампион, който игра почти цяло второ полувреме с човек по-малко зраади червения картон на Фелтман, вкараха Тулани Сереро (19) и Дани Хьосен (42). За испанския първенец се разписа Шави (49-дузпа).

Играчите на Франк де Бур започнаха по-активно на „Амстердам Арена”, докато каталунците действаха разсеяно. Усилията на домакините дадоха резултат в 19-ата минута, когато Рикардо ван Рейн центрира отдясно в наказателното поле на гостите, а оставеният непокрит южноафриканец Тулани Сереро не сбърка от близка дистанция за 1:0. Холандският шампион продължи да играе на високи обороти, въпреки че на моменти гостите владееха повече топката и пропуски за тях направиха Неймар и Фабрегас. Все пак домакините напълно заслужено се оттеглиха на почивка с още по-голяма преднина. В 42-ата минута Пинто изби изстрел на Фишер, но отбраната на Барса не успя да изчисти топката и Дани Хьосен се разписа за 2:0.

След почивката в 48-ата минута Ван Рейн даде лош пас назад, Неймар го застигна и беше спънат от Фелтман, който направи дузпа и получи директен червен картон. Шави не сбърка минута по-късно от бялата точка и намали на 2:1. С човек повече на терена каталунците доминираха до края на мача и направиха сериозни пропуски чрез Неймар и Иниеста.

В 68-ата дебют за гостите направи 20-годишният Патрик Габарон (роден на 17 април 1993 година), който смени Пуйол. Последваха го и други две млади момчета - Сержи Роберто (7 февруари 1992) и Адама Траоре (25 януари 1996 година). В 86-ата Педро беше задържан от Мойсандер в наказателното поле, но съдията замълча. В крайна сметка опитите на гостите да изравнят се оказаха без успех и Аякс спечели важни три точки.

След успеха си Аякс събра 7 точки и остана на една зад Милан, на който гостува в последния кръг в директна битка за втората позиция и класиране на 1/8-финалите. Барса остава лидер с 10 пункта и в последния кръг приема Селтик, като едва ли някой се съмнява, че каталунците ще спечелят този мач.
 
аякс_1.jpgАякс – Барселона 2:1барселона_1.jpg
1:0 Тулани Сереро (19), 2:0 Дани Хьосен (42), 2:1 Шави (49)
 
Амстердам, „Амстердам Арена“
Съдия: Павел Краловец (Чехия)
Жълти картони: Пике, Фабрегас, Иниеста (Барселона)
Червен картон: Фелтман (Аякс)

Аякс: Силесен, Мойсандер, Блинд, Фелтман, Ван Рейн, Бойлесен (34 - Поулсен), Шьоне (51 - Денсвил), Сереро, Клаасен, Хьосен (84 - Дуарте), Фишер
Треньор: Франк де Бур
 
Барселона: Пинто, Пуйол (68 - Патрик), Пике, Монтоя, Масчерано, Фабрегас (82 - Адама Траоре), Иниеста, Шави (74 - Серхи Роберто), Сонг, Педро, Нйемар
Треньор: Херардо Мартино