Българският национал Иван Иванов игра цял мач за Базел при изненадващата домакинска победа над Челси с 1:0 в среща от петия кръг на група „Е” в Шампионската лига. В герой за швейцарския шампион се превърна Мохамед Салах (87), реализирал победното попадение.

Швейцарският шампион доминираше през първата част на своя „Санкт Якоб Парк” и притисна Челси до стената, но пропусна няколко добри възможности и нулевото равенство остана непроменено. Още в 3-ата минута Джака стреля от фаул и Чех трябваше да се намесва. В 14-ата минута при центриране от корнер Иван Иванов засече топката, но в последния момент Джон Оби Микел изчисти пред голлинията. До края на полувремето Салах и Щрелер пробваха рефлексите на Чех, който успя да опази вратата си с прекрасни рефлекси. В същото време играчите на Челси не успяха да отправят нито един удар по посока вратата на противника.

След почивката възпитаниците на Мурат Якин продължиха да натискат в търсене на гола, но пропуски направиха Щрелер и Шер. Усилията им в крайна сметка бяха възнаградени в 87-ата минута, когато египетската звезда Мохамед Салах се възползва от подаване на Фабиан Шер и преодоля Петър Чех за 1:0. От тук до края на мача нямаше много време за адекватен отговор от страна на лондончани и Базел се поздрави със заслужен успех, а любопитен факт е, че Челси не отправи нито един удар по посока вратата на Зомер през целия мач.

С успеха си Базел събра 8 точки и се изкачи на второ място във временното класиране с една пред Шалке 04, на който гостува в последния кръг в директен сблъсък за място на 1/8-финалите. Челси остава лидер с 9 пункта преди последния кръг, в който посреща аутсайдера Стяуа, който отпада от евротурнирите. "Сините" от Лондон обаче вече са 1/8-финалисти, тъй като не може да завършат по-долу от второто място в групата.
 
basel.jpgБазел – Челси 1:0челси_1.jpg
1:0 Мохамед Салах (87)
 
Базел, „Санкт Якоб Парк“
Съдия: Стефан Ланоа (Франция)
Жълти картони: Джака, Серей Дие (Базел); Вилиан, Оскар, Ето'о (Челси)

Базел: Зомер, Фозер, ИВАН ИВАНОВ, Фабиан Шер, Джака, Щокер, Серей Дие, Фабиан Фрай, Махамед Салах, Махамед Ел Нени, Марко Щрелер
Треньор: Мурат Якин
 
Челси: Чех, Тери, Кейхил, Иванович, Аспиликуета, Лампард, Оби Микел, Вилиан (86 - Де Бруйне), Рамирес, Оскар (55 - Азар), Ето’о (42 - Торес)
Треньор: Жозе Моуриньо