С кански мъки "Ботев" (Пловдив) успя да се класира на 1/4-финалите за Купата на България. "Канарчетата" победиха с 1:0 Черно море на реванша под тепетата, след като първата среща на "Тича" приключи 0:0. "Жълто-черните" и варненци и днес бяха на път да завършат при нулево равенство и да последват продължения и евентуално дузпи, но в 91-ата минута Луис Педро вкара "златното" попадение за селекцията на Станимир Стоилов.

Така Мъри и "Ботев" (Пд) се спасиха на косъм и успяха да продължат в турнира за сметка на отбора на Георги Иванов-Гонзо, който успешно се противопоставаше на "канарчетата" и в днешния мач.
 
Блестящ на вратата беше младежкият национал Георги Китанов. Талантът обаче се контузи при отбелязването на гола, когато се сблъска с Артур Енрике и се наложи "на пожар" да влиза още един младок от школата на варненци - Християн Христов, който доигра мача. Не е ясно обаче дали Китанов ще може да се завърне в лагера на младежките национали, където е много важен за селекцията на Михаил Мадански. Вратарят на Черно море пази в петък при злощастната загуба с 2:3 от Дания, след което Мадански го освободи за реванша на клубния му отбор с идеята отново да разчита на услугите му и във вторник, когато "трикольорите" приемат Словения в поредната си евроквалификация.

За реванша под тепетата Гонзо имаше далеч повече проблеми от Мъри. Черно море беше без наказаните Бакари и Даниел Георгиев, Симеон Райков остана на пейката, а един от основните защитници - Кирил Котев, се контузи и трябваше да бъде заменян принудително.

Срещата беше доста оспорвана с много тактическо надлъгване. И двата отбора гледаха предимно да не грешат, но все пак се откриха ситуации за гол. Зрителите на Колежа обаче трябваше да чакат чак добавеното време, когато в 91-ата минута Луис Педро отбеляза победното попадение.

"Моряците" започнаха по-активно. В 4-ата минута силен изстрел на Иван Коконов беше отразен с мъка от Адам Стаховяк. Малко след това последва удар и на Стенли Окоро, като този път полският страж улови топката.

Вандер Виейра опита първия удар към вратата на гостите, но топката мина високо над вратата. В 20-ата минута отново пред избраниците на Гонзо се откри възможност за попадение след лошо изчистване на "жълто-черната" отбрана, но засечената с глава от Даниел Младенов топка не затрудни Стаховяк.

В 39-ата Вандер обстрелва Китанов, който изчисти в корнер.

Чак в 67-ата минута "жълто-черните" стигнаха до нов шанс да разпечатат вратата на Черно море, но 17-годишният страж отново бе последна преграда пред опита на Вандер да се разпише. Малко преди това пропуск направи и Иван Цветков, след което Стоилов го замени с Валери Домовчийски.

В 78-ата минута се откри отлична възможност за Черно море, когато Даниел Младенов остана сам срещу Стаховях, но стреля слабо и полският страж улови топката.

"Канарчетата" вдигнаха оборотите в заключителните минути и трудът им беше възнаграден в 91-ата минута. Тогава Георги Сърмов центрира балонно в наказателното поле на гостите, Артур Енрике се сблъска с Георги Китанов, топката попадна в Луис Педро, който без проблем реализира в опразнената врата за крайното 1:0.
 
Реваншът по минути - ТУК!

"БОТЕВ" (Пд) - ЧЕРНО МОРЕ 1:0

1:0 Луис Педро (90+1)
(0:0 в първата среща)

2_13.jpg
"БОТЕВ" (Пд):
1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов, 5.Бобан Грънчаров, 14.Веселин Минев, 26.Артур Енрике (90+4-3.Елведин Джинич), 16.Томас Иршак, 88.Георги Сърмов, 10.Вандер Виейра (78-9.Луис Педро), 22.Ромарио Кортзорг, 17.Абел Анисе, 19.Иван Цветков (к) (67-15.Валери Домовчийски)
Резерви: 33.Росен Андонов, 3.Елведин Джинич, 28.Филип Филипов, 71.Борис Галчев, 18.Станислав Костов, 9.Луис Педро, 15.Валери Домовчийски
Треньор: Станимир Стоилов

more1.jpg
ЧЕРНО МОРЕ:
33.Георги Китанов (90+2-12.Християн Христов), 25.Сашо Александров, 15.Александър Александров, 6.Кирил Котев (56-91.Живко Атанасов), 4.Михаил Венков, 10.Тодор Паланков, 8.Еденилсон Бергонси, 21.Георги Илиев (к), 20.Стенли Окоро, 17.Иван Коконов (72-11.Симеон Райков), 23.Даниел Младенов
Резерви: 12.Християн Христов, 24.Слави Сталев, 30.Петко Цанков, 31.Кристиян Пешков, 91.Живко Атанасов, 99.Атанас Петров, 11.Симеон Райков
Треньор: Георги Иванов

Пловдив, стадион "Христо Ботев"
Съдия: Вихрен Манев
Жълти картони: Михаил Венков (Черно море)