Зенит и Порто не успяха да се победят и завършиха 1:1 в срещата си от четвъртия кръг на група G в Шампионската лига. Преди две седмици руският гранд бе победил "драконите" с минималното 1:0 на техния стадион.

Гостите започнаха по-активно в Санкт Петербург и поведоха в 23-ата минута, когато Данило центрира отдясно, а Лучо Гонсалес се разписа с глава за 0:1. Пет минути по-късно обаче руският гранд изравни, след като вратарят Елтон бе изпреварен за топката от бразилеца Хълк, който от малък ъгъл възстанови равенството 1:1. След гола португалският национал Дани от домакините бе заменен от Кержаков. „Драконите” бяха по-активни до края на първата част, но не успяха отново да поведат.

След почивката домакините се опитаха да задържат повече топката и в 51-ата минута получиха дузпа, след като Отаменди игра с ръка в наказателното поле на Порто. Голмайсторът Хълк стреля от бялата точка, но ударът му бе спасен от неговия сънародник Елтон. "Драконите" се пробваха да си върната инициативата, но по-чистите положения за гол създаваха футболистите на Зенит. Домакините бяха най-близо до ново попадение в 73-ата минута, когато Аршавин стреля от изгодна позиция, но Елтон отрази удара му.

В края футболистите на Лучано Спалети натиснаха в търсене на победен гол, който обаче така и не успяха да постигнат. Хълк поиска дузпа в 87-ата минута след съприкосновение с бранител на гостите, но не получи такава, а в добавеното време стреля опасно от фаул, но право в ръцете на Елтон.

Със спечелената точка Зенит събра 5 в актива си и остава на второ място във временното класиране на групата. Порто запазва третата си позиция с 4 пункта. И двата тима имат шансове да се класират за осминафиналите на турнира.

ГРУПА „G“
zen.jpgЗенит – Порто 1:1porto.jpg
0:1 Лучо Гонсалес (23), 1:1 Хълк (28)


ЗенитЛодигин, Ломбертс, Ансалди, Кришито, Хубочан, Дани (28 - Кержаков), Широков (67 - Аршавин), Файзулин, Витсел (81 - Зирянов), Шатов, Хълк
Треньор: Лучано Спалети

Порто: Елтон, Отаменди, Мангала, Данило, Алекс Сандро, Лучо Гонсалес (86 - Гилас), Дефур, Фернандо, Жосуе (76 - Лика), Силвестре Варела, Джаксън Мартинес
Треньор: Пауло Фонсека
 
Санкт Петербург, „Петровски“
Съдия: Том Харалд Хаген (Норвегия)
Жълти картони: Шатов, Зирянов (Зенит); Алекс Сандро, Фернандо (Порто)