Саманта Стосър победи с лекота Цветана Пиронкова с 6:1, 6:4 в последен мач от груповата фаза на Garanti Koza WTA Турнира на шампионките в София. До момента българката и австралийката се бяха срещали 2 пъти, в които Стосър нямаше загубен сет. Разликата между двете в ранглистата е точно 100 позиции.

Саманта Стосър - Цветана Пиронкова 6:1, 6:4

Мощната Саманта рано-рано показа кой ще доминира в срещата. Стосър спечели подаването си след серия от предизвикани и непредизвикани грешки от страна на българката. После австралийката проби нашето момиче и дръпна с 2:0, а после след два мощни сервиса бившата шампионка на US Open успя да затвърди пробива си.

Пловдивчанката допусна нов пробив след гейм, в който спечели само една точка след атрактивен минаващ удар. Стосър поведе вече с унижожителното 5:0 и принуди Пиронкова да сервира за оставане в сета. Първата ни ракета все пак успя да вземе "гейма на честта". Седмата част беше наистина маратонска, като Цвети отрази серия от сетболи, но в крайна сметка австралийката прояви настойчивост и спечели първия сет с 6:1.

Втората част започна с ас на българката, който беше първи за нея в мача. Съперничките си размениха по един гейм, а Пиронкова поведе с 3:2 след добър сервис гейм. Фатален за нашата тенисистка се оказа седмият гейм, в който тя допусна пробив и оттам нещата се развиха лошо за нея. Австралийката записа четвърти пореден сервис гейм, в който не загуби дори точка, а той бе спечелен след два поредни аса, вторият от които на втори сервис. Цвети така и не можа да намери решение срещу агресивната игра на Стосър и отстъпи с 4:6, а с това загуби и мача.

Пиронкова загуби и предишните си две срещи от турнира. Първо тя падна от Ана Иванович с 0:6, 2:6, а после и от Елена Веснина с 2:6, 6:4, 0:6. След поражението Цветана трябва да се задоволи със само 25 точки за световната ранглиста, които се полагат за всяка загуба в груповата фаза.

"Наистина съм много благодарна за подкрепата, страхотни сте! Надявам се да сте доволни", обърна се Пиронкова към публиката в кратко изказване направо на корта. Тя приключи участието си на Турнира на Шампионките с три загуби и на последно място в групата.
Цвети ще вземе чек за 35 000 долара от наградния фонд и 75 точки за WTA ранглистата, които я изкачват с десетина позиции до около №108 в света.