ЦСКА и „Левски“ излизат днес в поредното дерби на България. Двубоят е от 16:00 часа на Националния стадион „Васил Левски“. В последните няколко години станахме свидетели на любопитни голмайстори в червено-синия сблъсък. Головете вкарваха футболисти, които се превръщаха в господин за един ден в големия двубой. Примерите са много – Серж Нюаджи, Кристовао Рамос, Янис Зику, Гара Дембеле, Георги Христов, Зе Соарес, Еньо Кръстовчев и т.н. Все играчи, които имат по един гол в двубоя и след това изчезват от футболната карта на България. Но накъде? Любопитното е, че в почти всички случаи кариерите на голмайсторите-герои от Вечното дерби тръгва стремглаво надолу. Навремето по-старите хора казваха, че мачът ЦСКА - „Левски“ продава в чужбина, и то добре. А сега...

Голямата звезда на „Левски“ Гара Дембеле. Потъна, след като в България беше извисен до небесата, а в момента е под наем във...Вухан Зол (Китай). Нападателят се превърна в тотален провал във Фрайбург, който го взе от „Герена“. Последните двама „сини“ голмайстори срещу ЦСКА са Кристовао Рамос – донесе победата с 1:0 през април 2012 година и Жоао Силва (донесе победата с 2:1 тази пролет). И двамата бяха изгонени от „Герена“. Рамос се спаси в турския Коняспор, а Жоао Силва е във втородивизионния италиански Бари. През 2009 година голове за „Левски“ в дербито вкарват Георги Христов и Зе Соарес. Христов потегли жестоко надолу след престоя си на „Герена“, мина през Славия, Ашдод, Локомотив София и сега играе „сокър“ в Америка. Зе Соарес направи приличен трансфер – в Металург (Донецк), но почти от една година е по-често резерва. Помните ли, че Еньо Кръстовчев наказа ЦСКА през 2008 година в дебюта на Велислав Вуцов като треньор на „Левски“? Тотален срив в кариерата на дупничанина. Кръстовчев е известен с култовия си лаф. На въпрос, защо обожава нощния живот, нападателят казва: „Е, можеш ли да спреш гората да се разлиства?“

3_3.jpg

Картината с голмайсторите за ЦСКА в дербито също не е по-различна. Серж Нюаджи донесе победата на „червените“ през миналата есен. Нападателят си тръгна през пролетта в посока Литва – Жалгирис. Уж „червен“ герой, но за няколко минути. Янис Зику вкара за 1:0 през есента на 2011 година и веднага замина за Корея. Зику безспорно е един от най-класните чужденци, които е играл в България, но заради възрастта си трудно можеше да възроди кариерата си. И въпреки това бе напълно реално Зику да намери пристан поне в отбор от Европа, а се запиля в Азия. Мишел Платини, вкарал два гола за победата с 3:1 на „Герена“ през пролетта на 2011 година, от ден на ден върви към провал. Големият сърдитко си тръгна от ЦСКА и отиде в Лудогорец, където не помирисва терен. Иван и Костадин Стоянови, които вкараха за победата с 2:0 през 2009 година, са на различния полюс. Иван се закрепи в Лудогорец, но Коце стигна до Берое. Фелипе Машадо – героят от есента на 2007 година (1:0 с треньор Стойчо Младенов) е абсолютен пример за потегляне към дъното. Машадо бе на 25 години, когато отиде в Салернитана, а след това за 4 години смени 6 отбора. В момента „червеният“ герой се лута из долните дивизии на Бразилия. Последният футболист с гол срещу „Левски“, който направи прилична кариера, е Велизар Димитров.

2_7.jpg

Любопитна е съдбата на голмайсторите от дербитата в последните 15-20 години. "Левски" е "произвел" повече треньори - Георги Иванов-Гонзо, Викторио Павлов, Тодор Зайцев. Мариан Христов и Елин Топузаков, които имат голове срещу ЦСКА, в момента са начело на "сините". В "червения" лагер голмайсторите стават по-малко треньори - такива са Любослав Пенев, Димитър Иванов, Петър Михтарски, Владимир Манчев. Подпечаталият титлата през 2003 година Жоао Пауло Брито е брокер в агенция за недвижими имоти, а Стойко Сакалиев се забавлява във ВИП Брадър.

Ето част от „сините“ герои в последните дербита
Георги Иванов-Гонзо – треньор на Черно море
Викторио Павлов – бивш треньор в ДЮШ на „Левски“, временно начело и на първия отбор
Димитър Иванков – член на УС на „Левски“
Едуард Цихмейструк – все още поддържа форма в аматьорски отбор
Тодор Зайцев – треньор в школата на „Ботев“ (Пловдив)
Мариан Христов – треньор на „Левски“
Даниел Боримиров – бивш спортен директор на „Левски“
Елин Топузаков – треньор на „Левски“
Георги Чиликов – треньор в Черноморец
Георги Йорданов-Ламята - мениджър
Далибор Драгич – играе в Малайзия
Константин Головской – футболист на Тараз (Казахстан)
Петер Кабат – футболист на Уипещ (Унгария)
Николай Тодоров-Кайзера – бивш треньор на Миньор (Перник)
Александър Александров - спортен директор на "Ботев" (Пловдив)
Христо Йовов – спортен директор на „Левски“
Дончо Донев - главен скаут на "Левски"

Ето част от „червените“ герои в последните дербита
Любослав Пенев – селекционер на България
Жоао Пауло Брито – работи във франчайз компания за недвижими имоти RE/MAX, една от най-известните португалски фирми със сделки в над 90 страни.
Димитър Иванов – треньор на Ямбол
Петър Михтарски – част от Пирин (Благоевград)
Петър Жабов – бивш треньор на Ропотамо, има хотелиерски бизнес край морето
Ивайло Андонов – шеф на школа на Пирин (Благоевград)
Стойко Сакалиев – прекрати кариерата си и в момента е във ВИП Брадър
Милен Петков – прекрати кариерата си миналата година, получи покана да кара сърф в Англия
Бончо Генчев - президент на Локомотив Горна Оряховица
Христо Янев – все още футболист, играе в Славия
Владимир Манчев – треньор в ДЮШ на ЦСКА