Израел затвърди репутацията си на костелив орех за фаворитите. След като преди 20 години евреите помогнаха на България да се класира за Световното първенство в САЩ, унижавайки Франция насред “Парк де Пренс”, сега те на практика сложиха кръст на шансовете на Португалия за директно класиране на Мондиала в Бразилия.

Португалците се издъниха у дома си - 1:1, в мач от група F на пресявките в зона “Европа”. Домакините започнаха със силен натиск, спрян хладнокръвно от защитата пред вратаря на гостите Дуду Авате. Кристиано Роналдо и Нани пропуснаха от чисти позиции, преди в 27-ата минута Рикардо Коща да се възползва от пас на Пепе и да открие резултата с хубав удар – 1:0. Израелците изобщо не се предадоха и успяха да изравнят в 85-ата минута с гол на Еден Бен Басат.

Преди последните мачове в групата португалците изостават на три точки от лидера Русия. Само загуба на “сборная” при гостуването в Азербайджан и голяма победа с повече от шест гола на Португалия над аутсайдера Люксембург ще осигури визи за Мондиала.

Най-вероятно е Русия да финишира на първо място в групата. Тимът на Фабио Капело разгроми Люксембург с 4:0 като гост след голове на Александър Самедов, Виктор Файзулин, Денис Глушаков и Александър Кержаков..