Прокуратурата се е самосезирала заради инцидента отпреди два дни в “Левски”, когато фенове съблякоха Ивайло Петев и го прогониха от “Герена”.

На днешната пресконференция Тодор Батков заяви, че няма да прави разследване срещу нападателите: “Ние като клуб няма да сезираме прокуратурата, но тя по силата на конституцията има правомощия да следи за спазване на реда и закоността и обществения ред.” В същия момент Константин Баждеков обяви: “Току-що ми се обадиха и ми казаха, че прокуратурата се е самосезирала и вече са поканени представители на “Левски” да дават обяснения.”

“Инцидентът е срамен и нелеп, според закона е хулигански, но нямам намерение да правя разследване провокация дали е спонтанен. Аз гледах внимателно кадрите. Познавам трима от хората, които направиха това нещо, не мисля, че това са хора, които са платени или манипулирани. По-скоро инцидентът се дължи на три фактора – първо, изключително лошо представяне на “Левски” пета поредна година. Второ – недобра или въобще пълната комуникация между мен и спортно-техническото ръководство с фенклуба, което беше нормално да се случи. Трето – това е плод на цялата изнервеност, която е завладяла всички хора. Нашите фенове са част от всички останали хора”, коментира Батков.

Адвокатът разказа хронологично как е взел решението да освободи Славиша Йоканович и да предложи Ивайло Петев за треньор на “Левски”.

“Решението Йоканович да бъде освободен го взех аз еднолично в петък вечер след злополучния мач с Локомотив София, бидейки на литеще Шереметиево, чакайки самолет за България. Естествено го споделих и взех мнението на Сираков, Тонев и Йовов. Решението за назначаването на Петев също го взех аз. Той беше опция още след оттеглянето на Митов през лятото, но тогава дадох възможност на директорите да вземем чужденец. Тогава бяха обсъждани три варианти, единият от които Йоканович. Реших да не поставям под обсъждане кандидатурата на Петев с ясната идея, че ние трябва да вземем безспорен доказан треньор с име и авторитет и той да изведе “Левски” там, където му е мястото”, обясни адвокатът.

“За Петев – да, мое е решението, естествено с разговори със Сираков и Тонев и с Йовов, като мога да кажа, че Йовов беше въздаржал се. Но въпреки това аз се наложих и тези разговори започнаха. Моя е вината за непроведения разговор с феновете, защото аз нося отговорността за всичко, което става в клуба. Но искам да подчертая, че аз изрично помолих директорите да проведат тези разговори и затова имаше достатъчно време, говоря за събота, неделя и понеделник, включително и вторник. Действително във вторник окончателните преговори с Петев и мениджъра му приключиха в три без двайсет, но през цялото време повтарях, че трябва да говорим с феновете. И през цялото време бях уверяван, че с феновете всичко е наред или ако трябва да използвам фразата: “Аз ще се оправя” (маха с ръка). След като стана инцидентът не можех да оставя “Левски” в разбито състояние и затова съм тук, а имах важна бизнес среща, насрочена преди два месеца.

Един час преди срещата ми с феновете вчера Петев се отказа, за което е прав. Съжалявам за това младо и кадърно момче. Аз съм убеден, че ако бяхме разговаряли нормално с привържениците, Ивайло Петев щеше да бъде треньор. Аз продължавам да вярвам, че щеше да бъде полезен на “Левски”, но случилото се – случило. Моите искрени извинения към този млад специалист, показал умения и талант. Разбирам мотивите му, въпреки моите уверения, в крайна сметка той да се откаже да дойде на “Герена”, завърши Батков.