Доскорошният спортен директор на “Левски” Наско Сираков коментира събитията в последните няколко дни. Легендарният нападател подаде оставка и още веднъж потвърди, че няма да стъпи повече на “Герена”.

"Ще започна с предисторията. Аз бях върнат в “Левски” най-вече да бъда дискредитиран, омерзен и да ми бъде затворена устата, защото през тези години в които “Левски” се сриваше постоянно аз бях от хората, които остро критикуваха и казваха истината. Бях поканен от собственика Тодор Батков един ден, след като поднови договора на Николай Митов и бях поставен пред свършен факт. Беше ми казано, че пари за селекция няма. О`кей, няма проблеми, знам какво мога и знам, че ще изпаднат футболисти, които ще могат да бъдат взети и с които “Левски” ще вдигне нивото от миналата година. Защо?! Защото миналата година с всички възможни средства и с цялата съдийска помощ не можа да стане шампион. Което нямаше и да е заслужено с оглед на играта. Тази година през всичките изминали мачове няма нито един мач, в който противници, треньор или ръководители да са се оплакали от съдийството в полза на “Левски”, започна Сираков пред БНТ.

Започнахме работа. Първият футболист, който харесах, беше Гулдан, освободен от Лудогорец. Оказа се, че няма пари за заплатата му. По принцип той беше без пари. Парите, които искаше, в нито един момент не превишаваха парите, които примерно получала Жоао Силва. Няма да говоря с конкретни цифри, макар че ги знам. След това ни изпадна възможност да привлечем капитана на Полша, който играе като десен и централен защитник. Постове, на които имахме крещяща нужда. Парите, които той обяви, бяха с 15 хиляди евро повече на година от тази, която прибираше Мулдер. Оказа се, че и за него няма пари, а ние му предложихме 60 хиляди евро по-малко. Следващият играч беше капитанът на Панатинайкос – Юркас Сейтаридис. Идентична ситуация, едно към едно. Говорим за хора, за които не трябва да се плаща нито една стотинка и които щяха по мое мнение, а моето мнение е най-меродавно, тъй като мога да видя от какви играчи имаме нужда. Идентична ситуация, нямаше пари за заплата. За да се стигне допреди две седмици, Даниел Никулае, нападател, който има над 40 мача в румънския национален отбор, и беше готов да играе в “Левски” до Нова година. Щеше да му се плаща 10 хиляди евро заплата и “Левски” щеше да спечели пари от трансфера му. Каза ми се, че имаме много нападатели и няма място за него. И преди три седмици Йованович, футболист, преминал през Левърпул и Стандард Лиеж, екстра класа, за който ми се каза, че само ако дойде да играе без пари и на Нова година да замине да играе без пари. Без пари да играе!

Защо започнах така?! На първия месец ми стана ясно за какво става въпрос. Но въпреки всичко бях убеден, че мога да успея и да вдигна този отбор, който е една развалина. Не предвидих обаче едно нещо. Докъде ще им стигне наглостта на тези хора. Да бъдат изпратени хора от Националния фенклуб, на който клубът плаща от години, защото тези фенове са платени. Клубът Левски плаща на тези фенове. Това са представители на националния фенклуб. А кой ги изпраща?! Питайте ги тях. Аз имам обяснение за себе си. Проблемът какъв е? Те дойдоха с нагласата защо не били уведомени. Не, те бяха уведомени. Разговорите с Петев прикюлчиха в 15:45 часа следобед, между мен, Тонев и Тодор Батков, както и Петев и мендижъра му. В 16:30 часа феновете бяха на стадиона. В 15:05 часа ми се обадиха журналисти да ме предупредят, че феновете готвят нещо на стадиона. Обадих се на тонев и му казах: “По какъв начин отново ще посрещнем новия треньор.” Тонев ми каза: “Обади се на Гугутката”. Обадих му се и му казах, ако искате да говорите с треньора, няма проблеми. След тренировката ще дойдем, задайте всичките си въпроси. Нормално, както е във всички страни. Видяхте какво се получи.

Защо казах репликата, че за стадина има пари, а за отбора – няма. И сега поддържам това мнение. И сега “Левски” урежда и търси кредити от 5-6 милиона лева за строежа на стадиона, но за футболисти, които иска Наско Сираков, пари няма. И още веднъж казвам, футболисти, които са друго измерение за нашето първенство. Те нямаше да струват пари, нито един лев на клуба и по никакъв начин заплатите им не са били по-големи от тези, които взимаха настоящите играчби.

ВТОРА ЧАСТ ОТ ИЗКАЗВАНЕТО