Националният селекционер Любослав Пенев даде пресконференция преди гостуването на Армения в световна квалификация. Нашите гостуват в Ереван в предпоследен мач в групата в петък (11 октомври) от 18:00 часа. На 15 октомври приемаме Чехия.

„Имаме два мача и реален шанс да играем плейоф. Във всички мачове сме допускали грешки, няма застраховани отбори и футболисти срещу грешки. Но се стараем да ги сведем до минимум и да направим корекция. Футболистите са спокойни, тренират съвсем нормално и съм доволен от това, което виждам в последните дни“, започна Любослав Пенев.

-Наред ли е всичко с футболистите, има ли контузени?
По-спокоен съм. Има по-малко ударени футболисти, доволен съм защото ще имам по-голям избор при определянето на състава.

-Притеснява ли ви това, че част от футболистите "висят" с картони?
-Това притеснява всеки един треньор. Опитваме се да играем твърд футбол и получаваме картони, къде заслужено, къде не. Именно заради това съм взел по-голяма група играчи. Ако има някой контузен или наказан, да можем да реагираме.

-С какво този мач е по-различен от останалите до момента?
-За мен не е по-различен. Важен мач като всички останали. И първият с Италия беше важен, после играехме с Армения. Абсолютно еднакъв двубой като всички останали. Разбира се, трябва да подходим максимално сериозно, както е било до момента. Имаме два мача. Колкото и да звучи нескромно, нашата задача е да играем плейоф, имаме шансове, които трябва да използваме. В нашата група второто място зависи най-много от нашата игра и представяне.

-Опасявате ли се от провокация от страна на Армения?
-Какво значи провокация?! За мен това е един футболен мач и ние трябва да се преборим даже и ако има провокации. Без значение от какво естество. 11 срещу 11 и търсим да изпълним нашите задачи по-добре от противника и да се поздравим с добър успех.

-По-голямо ли е напрежението, което ще падне върху футболистите сега, когато имаме шансове да играем бараж?
-Не мисля, че има напрежение. Или ако е имало, е било в първите двубои. След като завъртяхме колелото, виждаме, че сме на добро ниво. Разбира се, че има какво да се желае, но след като се изиграха тези добри мачове, спечелиха се тези не малко точки, както казвате близо сме до този бараж. А той минава през мач с Армения и след това мач с Чехия. Сега мислим само за тези мачове. Да сме живи и здрави, да победим, после ще мислим за този плейоф.

-Част от футболистите споделиха, че ще бъде по-трудно в Ереван, отколкото в София срещу Чехия?
-Може би е така. Този мач ще е разковничето към второто място в нашата група. Но представим ли се добре, не означава, че другият мач с Чехия ще бъде лесен. Нашата група е изключително силна, повтарям го още веднъж, знаете какви отбори са вътре. Даже един отбор като Малта ни затрудни изключително много в последния мач. И това необяснимо отпускане в последните 20 минути и спокойствие, че водим с 2:0 щеше да ни изиграе лоша шега. Този труд, който бяхме положили в последните две години, отиваше на вятъра. Мачът, който ни предстои след два дни и след това във вторник, ще бъдат тежки.

-Имате ли въпросителни около стартовия състав? Борислав Михайлов каза, че е доволен и иска да продължите да работите заедно.
-Относно групата и тези 11 съм почти наясно. Не избързвам да правя коментар, остават ни две тренировки. За договора - темата я оставям на много заден план. В момента не ме интересува. Най-важното е как ще се представим в тези два мача. Другото е лесно. Имаме сили, имаме потенциал и трябва да го използваме. Това за мен е най-важното в момента.

-Къде Армения е по-силна, като домакин или гост?
-Армения е по-силен като гост, определено. И едно от най-силните качества на съперника е контраатаката.

-Когато поехте националния отбор казахте, че искате да изградите стил. Сега два мача преди края доколко този стил е изграден?
-Предполагам, че сте гледали мачовете. Отборът играе стилно, има почерк, има характер, т.е. отборът знае какво точно прави и преследва през повечето от 90 минути. Признавам, имали сме слаби минути и като треньор го отчитам. Отборът е добре изграден, моделиран и играе на прилично европейско ниво. Справяме се добре и фактът, че сме втори и претендираме за бараж, показва старанието на всички през лагерите.

11 октомври 2013 година
18:00 часа
Армения - България
21:15 часа, Дания - Италия
20:30 часа, Малта - Чехия

15 октомври 2013 година
21:15 часа
България - Чехия
21:15 часа Дания - Малта
21:45 часа, Италия - Армения

КЛАСИРАНЕ 
Отбор М П Р З
ГР
Точки
 1.Италия 8 6 2 0 15 5 20
2.България 8 3 4 1 13 6 13
3.Дания 8 3 3 2 9 10 12
4.Чехия 8 2 3 3 8 8 9
5.Армения 8 3 0 5 8 10 9
 6.Малта 8 1 0 7 4 18 3