Славия приема ЦСКА във второто столично дерби на 12 кръг на „А“ група. Вчера „Левски“ се издъни и направи 0:0 с Локомотив (София) на „Герена“. Сега „червените“ получават шанс да се откъснат пред „сините“ на четири точки точно преди Вечното дерби на 19 октомври.
 
Срещу Славия ЦСКА ще търси пета поредна победа в „А“ група. Успехът не само ще доближи „армейците“ до лидерите в класирането, но и ще им отвори вратите в битката за титлата, нещо което не беше очаквано в началото на първенството заради проблемите на „червените“ през лятото.
 
От друга страна от изхода на мача може да зависи бъдещето на Асен Букарев като треньор на Славия. Президентът Венцеслав Стефанов не обича тимът да е в негативна серия, а в последните си два мача „белите“ направиха равен с Черноморец и загубиха от „Левски“. Той вече обяви, че това е последен шанс за част от играчите, но не е изключено същото да се отнася и за треньора.
 
Най-вероятно Букарев ще заложи срещу ЦСКА на състава, който преди седмица загуби от „Левски“. Вратарят Георги Петков е получил специални инструкции да не обръща внимание на очакваните провокации от страна на феновете на „червените“.
 
Старши треньорът на „армейците“ Стойчо Младенов преследва деветата си поредна победа над „белите“ като треньор на ЦСКА. Единственият проблем е свързани с травмата на Омар Косоко, който се завърна във Франция за лечение на контузията. Вратарят Райс Мболи беше пуснат по-рано да се присъедини към националния отбор на Алжир заради предстоящия бараж за класиране на Мондиал 2014 срещу Буркина Фасо.
 
Славия – ЦСКА

Днес от 15:15 часа по ТВ 7
София, „Славия“
Съдия: Георги Кабаков
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
logo_Slavia.jpgСлавия: Георги Петков, Радослав Димитров, Живко Желев, Стефан Велков, Димо Атанасов, Олег Шалаев, Янко Сандански, Галин Иванов, Богомил Христов, Милен Василев, Атанас Курдов
Контузен: Радослав Василев; Наказан: Фернандо да Силва
 
cska.JPGЦСКА: Томас Черни, Апостол Попов, Валентин Илиев, Джаксън Менди, Жереми Фо-Поре, Тодор Янчев, Ивайло Чочев, Марсиньо, Неманя Милисавлевич, Емил Гъргоров, Християн Кировски
Контузен: Омар Косоко; Наказани: няма
 
Баланс: 124 мача, 23 победи за Славия, 37 равенства, 64 победи за ЦСКА, г.р. 197:116
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Славия има три домакински загуби от началото на сезона. Само Пирин (Гоце Делчев) има повече поражения на собствен терен през този шампионат – 4.
* ЦСКА е вкарал само един гол повече от Славия от началото на сезона, но пък има 9 точки повече от „белите“.
* Нито едно от последните 10 домакинства на Славия срещу ЦСКА не е завършвало наравно.
* ЦСКА, заедно с Лудогорец, е отборът с най-добра защита от началото на сезона – 5 допуснати гола или средно по 0,45 на мач.
* Славия няма победа в последните си 4 мача.
* ЦСКА е в серия от 4 поредни победи в „А“ група.
* „Белите“ не успяха да реализират гол в три от шестте си домакинства от началото на първенството.
* „Червените“ са тимът с най-много сухи мрежи през този сезон – 8.
* Най-голямата победа на ЦСКА над Славия е 6:0 от 25 юни 1972 г. (хеттрик на Денев, Д. Марашлиев, Трънков, Жеков).
* Най-много голове за ЦСКА в дербито със Славия са отбелязали: 9 – Любослав Пенев, 6 – Д. Миланов-Пижо и Христо Янев, 5 – Никола Цанев.
* За „белите“ най-резултатни срещу „армейците“ са били: 7 – М. Мишев-Мишката, 6 – Чавдар Цветков-Чаво и Петър Александров, 5 – Пламен Симеонов.
* От 1994 г. до момента Славия няма отбелязани 3 и повече голове във вратата на ЦСКА в един мач.
* В дербито са реализирани четири хеттрика и всичките са в полза на „червените“ - Любослав Пенев (2 пъти), Петър Жеков и Георги Денев.
* В полза на „армейците“ са отсъдени 24 дузпи – 19 реализирани. За Славия са дадени 11 дузпи (7 вкарани).
* Голове за двата тима са вкарвали Цветан Йончев, Тодор Праматаров, Анатоли Нанков, Станимир Стоилов Янко Вълканов.
* Три автогола са били вкарани в полза на ЦСКА (Д. Костов, П. Панагонов и А. Амбарцумян). Един автогол е бил реализиран в полза на Славия (Г. Димитров-Джеки).
* 16 чужденци са вкарвали за ЦСКА срещу Славия: Саша Чирич, Божо Джуркович, Масена Моке, Артим Шакири, Жоао Паоло Брито, Макдоналд Мукаси, Лео Лима, Ибрахима Гай, Гийом Да Заади, Тиаго Силва, Флорентин Петре, Кевин Амунике, Елиот Гранден, Грегъри Нелсън, Лукас Саша и Абел Анисе.
* Трима чужденци са се разписвали за „белите“ във вратата на „червените“: Велимир Иванович, Даниел Ортега и Павле Попара.