Валенсия победи Кубан (Краснодар) с 2:0 като гост в мач от втория кръг в груповата фаза на турнира Лига Европа. Двубоят в Краснодар, който е от група "А" на турнира, започна с надмощие на домакините. Те обаче не успяха да се възползват от положенията, които създадоха пред вратата на Гуаита.

Капитанът на българския национален отбор Ивелин Попов излезе титуляр за Кубан и остана на терена до последния съдийски сигнал, но не можа да помогне на своите.

Гостите от Испания пристигнаха без част от звездите си, начело с контузения Елдер Пощига, както и Евер Банега и Жонас Гонсалвес, които получиха почивка от старши треньора Мирослав Джукич. Адил Рами пък изтърпяваше наказание след червения картон срещу Суонзи.

В 50-ата минута "прилепите" създадоха опасна ситуация след бърза контраатака. Защитникът на домакините Диалберт сбърка, но Софиан Фегули не успя да се възползва от гафа му. Секунди по-късно Попов със серия финтове предизвика паника в отбраната на “прилепите” и центрира към партньора си в атака Джибрил Сисе.

Французинът отклони топката към непокрития Мелгарехо. Ударът с глава на защитника обаче прелетя на сантиметри покрай целта в аут. В 67-ата минута домакините имаха претенции за дузпа в своя полза, след като шут на Сисе се отби от ръката на Бараган. Реферът Марио Страхоня от Хърватия обаче си замълча. Валенсия поведе в 73-ата минута след чудовищна грешка на Саша Беленов. Вратарят буквално подари топката на резервата на гостите Пако Алкасер, който нямаше проблеми да порази празната врата.

В 81-ата минута всички надежди за Кубан рухнаха. Фегули изпълни отлично пряк свободен удар и през стената изненада безпомощния Беленов – 0:2. Последният шанс в мача се откри пред Попов. Българинът опита с далечен изтрел да изненада Гуаита, но би покрай вратата.

Кубан спечели предишните си два домакински мача в Лига Европа с 1:0. Тимът от Краснодар записа първо поражение у дома в Европа.
Валенсия преодоля груповата фаза на турнира при предишните си две участия – сезони 2008/09 и 2009/10. “Прилепите” не са отпадали в Европа преди Коледа от 2007 г., когато завършиха на последно място в групата си в Шампионската лига.
Валенсия отстъпи като домакин на Суонзи в първия си мач от Група “А”, но няма загуба в последните си три гостувания в Европа – 2 победи и 1 равенство.

Кубан – Валенсия 0:2
0:1 Пако Алкасер (73), 0:2 Софиан Фегули (81)

Кубан: Беленов, Шандао, Деалберт, Фидлер, Козлов, Мелгарехо, Тлисов, Попов, Хубулов (59-Цураев), Сисе (81-Балде), Буено (68-Букур)

Валенсия: Гуаита, Руис, Бараган, Рикардо Коща, Фегули, Бернат, Фуего, Гуардадо, Парехо (76-Ромеу),Каналес (59-Картабия), Пиати (66-Алкасер)