Руският гранд Зенит изненадващо не успя да победи на свой терен австрийския първенец Аустрия Виена, с който поделиха точките след 0:0 в мача си от втория кръг на Група „G” в Шампионската лига. Домакините играха цяло второ полувреме с човек по-малко на терена, след като в 44-ата минута белгийският национал Аксел Витсел получи директен червен картон за опасно влизане срещу Флориан Мадер.

Тимът от Санкт Петербург започна по-активно и доминираше през първо полувреме, в което веднъж и гредата спаси гостите. Със сериозни пропуски се отличиха Хълк и Кержаков.Още в 12-ата минута след удар на Хълт топката срещна гредата, а след това бразилецът пропусна нови две изгодни положения в рамките на 15 минути. Играчите от Виена отправиха първия си удар в очертанията на вратата едва в 25-ата минута чрез Флориан Мадер. Кержаков също пропусна на два пъти за Зенит - в 33-ата минута и в самия край на първата част, когато бе изгонен Витсел от домакините.

След почивката домакините продължиха да доминират дори и в намален състав. Гостите предпочитаха да пазят резултата, вместо да се включат в атака в моментите, в които можеха да създадат числено предимство. В 51-ата минута техен гол беше правилно отменен заради нарушение на Даниел Ройер срещу вратаря Юри Лодигин. Прострелен шут от фаул на Хълк в 74-ата минута спря дъха на всички на стадиона, но топката пак не пожела да се оплете в мрежата. Виенчани се разминаха с попадение в 86-ата минута, когато резервата Рубин Окотие с глава пропусна от 3-4 метра.

В крайна сметка и двата тима спечелиха по точка, която пък е историческа за Аустрия в дебютния сезон на тима в групите на най-престижния европейски клубен турнир.

ГРУПА „G“
zen.jpgЗенит – Аустрия (Виена) 0:0aus.jpg

Санкт Петербург, „Петровски“
Съдия: Дениз Айтекин (Германия)
Жълти картони: Смолников, Хубочан (Зенит); Ройер, Рамзебнер, Леовац, Мург (Аустрия)
Червен картон: Витсел (Зенит)

Зенит: 1.Лодигин, 22.Анюков (87 - 4.Кришито), 6.Ломбаертс, 14.Хубочан, 10.Дани, 20.Файзулин, 28.Витсел, 19.Смолников, 17.Шатов (50 - 15.Широков), 11.Кержаков (65 - 23.Аршавин), 29.Хълк
Треньор: Лучано Спалети

Аустрия (Виена): 13.Линднер, 14.Ортлехнер, 15.Рамзебнер, 29.Зутнер, 22.Леовац (81 - 9.Окотие), 20.Кох, 17.Мадер, 25.Холанд, 8.Шимкович, 28.Ройер (58 - 18.Мург), 16.Хозинер (90+3 - 24.Кинаст)
Треньор: Ненад Биелица