Треньорът на "Левски" Славиша Йоканович говори за футболната си кариера, любопитни случки от Тайланд, където работи преди да дойде на "Герена", както и за запознанството си с Наско Сираков. Както е известно, именно спортният директор докара у нас бившия футболист на Челси.

"Много малко хора знаят, че аз не съм юноша на Войводина, а съм започнал във ФК Нови Сад, където съм бил 8 години. Там съм изграден като играч. Във Войводина вече съм бил истински футболист", сподели Йоканович.

С Войводина той печели титлата под ръководството на Люпко Петрович. "Бях млад играч и имах честта да играя в първа лига с Войводина. Имахме отлична сплав от перспективни и по-опитни футболисти. Играхме добър футбол - твърд, снажен, як. Направихме изненада и спечелихме първенството на стара Югославия с Люпко Петрович. Люпко е кръвопиец, който работи, работи, работи. Изцеждаше ни. Издържахме на натоварванията му и това доведе до резултат. А след нас Люпко направи много хубава кариера", добави пред "24 часа" Славиша Йоканович, който след Войводина играе още за Партизан, прави име в Испания с екипите на Овиедо, Тенерифе, Ла Коруня, стига до Челси, след което завършва кариерата си в Мурсия през 2004 година.

Сърбинът говори и за запознанството си със Сираков - "Нямах български приятели преди да дойда в "Левски". В Мадрид имах честта да се срещна с някои българи, които обаче не са футболни хора. Истината е, че не съм поддържал контакти с хора от България. С Наско съм се срещал и когато бях в Челси, както и на бенефиса на Синиша Михайлович. Като се замисля, Наско е единственият българин, когото съм познавал."

Йоканович сподели също така как е стигнал до авантюрата в Тайланд, където стана шампион с Муангтонг Юнайтед без допусната загуба.

"Като ме поканиха и им казах: "Вие бъзикате ли се с мен? Какъв футбол в Тайланд?" И в началото отказах. После започнаха да ми пращат видео, снимки с материали и мачове. И ми ставаше все по-интересно. Събрах мислите си, стегнах се и реших да отида. В тази година и половина, в която бях там, видях, че навсякъде се играе футбол. Да, в Тайланд не се играе толкова качествен футбол като в някои европейски отбори. Но Тайланд вече е сред най-добрите осем в Азия. Победиха Китай с 5:1. Техният футбол в много далеч от европейските фенове, но и там се играе. Всичко е на сериозно ниво, влагат се пари и имат желание да се развиват. Там се обогатих и професионално, и личностно. Имах и възможност да живея добре. Ще си остане като хубава авантюра. А не на последно място - имах успех. Спечелихме шампионската титла без загубен мач", сподели Йока, разказвайки и за най-странните неща, случили му се в Тайланд - "Бяха много. Там е съвсем нормално президентът на клуба да стои на пейката, което за мен беше тотална изненада. Но нашият началник не се мешаше. Имаше обаче президенти, които загряваха вратарите. Друг пък на полувремето свиреше на китара и изнасяше концерт. Случи ми се да карам колата и да налетя на слон. Изненада ме много. Все пак Банкок е 15 милиона жители. И все пак сме сред сгради, а не в гората. При нас слонът е някаква атракция - можеш да се снимаш с него, а в другия край на света, както си шофирах една вечер, налетях на слон на пътя. Разтърках си очите и се чудех дали не ми се привижда."

От хеттрика срещу Барса, през екзотичен Тайланд, та чак до "Герена" (ВИДЕО)