ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Рафаел Надал се завърна на трона в Ню Йорк, захапвайки за втори път в кариерата си трофея на Ю Ес Оупън след победа на финала с 6:2, 3:6, 6:4, 6:1 над Новак Джокович.

Епизод 37 от съперничеството между двамата започна със сериозно предимство за испанеца, който след серия от атакуващи форхенди получи предимство в разиграванията, последваха и не малко уинъри в ключови моменти, а резултатът от това бе два пробива и комфортно спечелен първи сет. Сет, в който Надал направи само 4 непредизвикани грешки срещу 14 за противника си, а в същото време съотношението при печелившите удари бе почти равно - 7 към 6.

da.jpg

Във втората част ситуацията на корта коренно се промени, а Ноле смени тактиката и заложи на значително по-агресивната игра, което хвана неподготвен Рафа и се стигна до първи точки за пробив в гейм на Рафа, но те бяха спасени. Все пак сърбинът успя, а това стана в следващия сервис гейм на противника му и пробивът дойде след уникално разиграване, предложило цели 54 удара и фамозна защита на Джокович, но преднината му не продължи никак дълго, след като Надал моментално спечели подаването му.

Новак по никакъв начин не се разколеба и продължи да бъде все така агресивен, а рискът се отплати с пореден пробив, оказал се този път решаващ за изхода на сета. В него сърбинът направи цели 15 уинъра срещу скромните 4 в първата част, което в пълна степен отразява рязката промяна в играта и тактиката му.

de.jpg
В тези моменти Джокович бе просто впечатляващ - без почти никакви грешки, пласирани в близост до линиите удари, постоянни атаки от какви ли не позиции и невероятен ретур. Това доведе до преднина от 2-0 гейма на старта на третия сет, а точно тогава Новак имаше шанс за четвърти пореден пробив в подаването на Надал, който в шестте си мача на турнира бе допуснал само един.

Ситуацията за Рафа изглеждаше критична, но испанецът е доказал, че именно тогава е най-силен, а така бе и в този толкова важен момент на този толкова важен двубой. Някак си Надал намери сили да измъкне гейма и дори да поведе с 4-3, но дойде ред на поредната порция невероятен тенис от Джокович, който отново достигна до възможност за пробив, повеждайки с 0-40, а това щеше да го постави в ситуация, в която да сервира за преднина от 2-1 сета. С други думи, отново критична ситуация за Рафа и отново впечалтяващ отговор, включващ смела игра и задържане на подаването, а веднага след това нови два гейма в негова полза и от изключително тежка ситуация изведнъж Надал вече водеше с 2-1 сета.

Два оспорвани гейма белязаха началото на четвъртата част, а в тях и двамата претенденти за титлата имаха брейкболи, но и в двата случая до успеха стигна Матадора, осигурявайки си ранен пробив аванс. Ноле вече бе в нокдаун, а Рафа летеше по корта, печелейки почти всяка малка битка на корта. Резултатът от това бе спечелването на шест от общо седем изиграни гейма в този последен сет и втора титла на Ю Ес Оупън и рекорден чек от 3,6 милиона долара - 2,6 като шампион и още един като бонус за победителя от Ю Ес Оупън сериите.

dsas.jpg

Кралят на клея вече е и крал на твърдите кортове, или поне що се отнася до представянето му през тази година - 22 спечелени мача от общо 22 изиграни на хард, победа на всеки един турнир, на който участва и перлата в короната - титла на US Open, достигайки до финала по един повече от убедителен начин, а там се справи с най-големия си конкурент в последните няколко години.

Надал има вече цели 13 трофея от "Големия шлем". Това го поставя еднолично на трето място в класацията по този показател или само на един под Сампрас и четири зад водача Федерер.