ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Световната №1 Серина Уилямс спечели пета титла на Ю Ес Оупън и общо 17-а в турнирите от Големия шлем. В повторение на миналогодишния финал американката надви световната №2 Виктория Азаренка (Беларус) със 7:5, 6:7 (6), 6:1 след 2 часа и 45 минути игра. Това беше най-дългият финал на Откритото първенство на САЩ при дамите след 1980 година.

Азаренка не успя да грабне първа титла на турнира, след като миналата година отново отстъпи в три сета пред по-малката от сестрите Уилямс в Ню Йорк. Азаренка остава с две титли в турнирите от Големия шлем, след като триумфира в две поредни години на Australian Open (2012, 2013).

Уилямс направи 9 аса срещу 2 за Азаренка, като американката допусна и по-малко двойни грешки - 5 срещу 7 за Вика. Серина реализира 36 уинъра - два пъти повече от съперничката си, която регистрира 17 печеливши удара. Уилямс допусна 35 непредизвикани грешки, а Азаренка – 27.

С успеха си днес Серина спечели рекордния в историята на женския професионален тенис чек от 3,6 милиона долара - 2,6 милиона от наградния фонд на турнира плюс още един милион за това, че спечели това лято Emirates Airline US Open Series Bonus Challenge. Азаренка си тръгва с чек за 1,3 милиона долара. Серина вече има 55 титли на сингъл в кариерата си (тя има и още 22 на двойки и 2 на смесени двойки). Американката, която на 26 септември ще навърши 32 години, завършва турнира със само един загубен сет, като в шестте си срещи преди финала бе дала на съперничките си едва 16 гейма. Серина Уилямс прави един от най-силните сезони в кариерата си. От началото на 2013 година тя вече има 9 титли, като е записала 67 победи и само 4 поражения през сезона. 24-годишната Азаренка пък остава със 17 титли на сингъл в кариерата си досега.

Със 17 трофеи от Големия шлем Уилямс се доближи само на една от Крис Евърт и Мартина Навратилова във вечната класация. Тя се изравни и с швейцареца Роджър Федерер, който има 17 титли при мъжете. С 55-ата си титла на сингъл американката вече е седма в Откритата ера по брой трофеи, като се изравни по този показател с Линдзи Дейвънпорт и Вирджиния Уейд. Освен това Серина, чиято точна възраст е 31 години и 348 дни, стана най-възрастната шампионка на US Open след Маргарет дюПонт през 1950. С петата си титла в Ню Йорк, Серина се изравни и с Щефи Граф на второто място в "Оупън ерата" по най-много спечелени трофеи на сингъл при жените на US Open. Рекордьор е Крис Евърт с шест титли.