Коста Рика победи САЩ с 3:1 в световна квалификация от Зона КОНКАКАФ и спря серията на “янките” от 12 пореди победи. Двубоят не започна добре за американците, след като още след загрявката стана ясно, че ключовият халф Майкъл Брадли не може да играе заради контузия на глезена. Заради това титуляр излезе Джеф Камерън.
 
Костариканците откриха резултата още в третата минута, когато Джони Акоста се разписа с глава след центриране от корнер, а Дамаркъс Бийзли не успя да изчисти от голлинията. Седем минути по-късно авансът на домакините беше удвоен. Кристиан Боланос центрира към далечната греда, където Селсо Борхес надскоби Бийзли и прати топката във вратата.
 
Вратарят на Коста Рика беше тестван за първи път в мача в 29-ата минута, когато трябваше да спаси удар на Фабиан Джонсън. Американският страж Тим Хауърд след това отрази удар на Джоел Кембъл. САЩ върна едно попадение в края на първото полувреме. Джонсън беше съборен в наказателното поле, а Клинт Демпси, изиграл своя мач № 100 за националния отбор, се разписа от отсъдената дузпа.
 
Американците започнаха по-добре второто полувреме и Демпси с левия крак удари гредата след подаване на Лендън Донован. Четвърт час преди края Кембъл гарантира трите точки за Коста Рика, след като изпревари Мат Беслър и прати топката между краката на Хауърд. Загубата не е единствената лоша новина за американския селекционер Юрген Клинсман. Заради натрупани жълти картони той няма да ползва Джеф Камерън, Мат Беслър и Джоузи Алтидор в мача с Мексико във вторник.