Колумбия се приближи до първото си участие на световно първенство от 16 години насам, след като вквалификационен мач от Зона Южна Америка се наложи с 1:0 над Еквадор под проливния дъжд в Баранкия.
 
В края на мача колумбийците празнуваха така, сякаш са си осигурили участие на световното първенство в Бразилия. За момента обаче те са си гарантирали само, че в най-лошия случай ще играят бараж за класиране срещу отбор от Азия през ноември.
 
Халфът Джеймс Родригес вкара единствения гол в мача след половин час игра, когато домакините бързо материализираха численото си предимство на терена. Защитникът на гостите Габриел Ачилиер беше изгонен в 28-ата минута за фаул срещу Теофило Гутиерес.
 
Преди началото на мача имаше минута мълчание в памет на бившия национал на Еквадор Кристиан Бенитес, който почина през юли от сърдечен удар, получен докато той беше на подготовка с новия си катарски отбори.
 
Успехът изравни Колумбия на първото място в Зона Южна Америка. Първите четири отбора от групата се класират директно за световното първенство, докато тимът на пето място играе бараж с представител от Азия.