Французинът Ришар Гаске се класира на полуфинал на US Open. Деветият в света прекърши в драматичен мач актуалният №4 Давид Ферер от Испания с 6:3, 6:1, 4:6, 2:6, 6:3 и се класира за първи полуфинал от Големия шлем от 2007 година насам, когато стигна до тази фаза от надпреварата на Уимбълдън. За място на финала Гаске ще се изправи срещу Рафаел Надал, който елиминира Томи Робредо.

Четвъртфиналът стартира по възможно най-добрия начин за 27-годишния французин, който имаше пълно предимство по всеки показател и след малко повече от час водеше с 2-0 сета. В третата част ситуацията на корта коренно се промени и Ферер намали изоставането си. Испанецът спечели и четвъртия сет. В последната пета част резултатът отново започна с размяна на печелене на сервиси до 2:2. След това Гаске направи един-единствен пробив в шестия гейм, който му донесе успеха.

Гаске е едва вторият французин в Откритата ера, който достига до полуфинал на US Open. Преди него това се отдавало единствено на Седрик Пиолин, който губи на полуфинал от Тод Мартин през 1999 г., а шест години преди това стига и финал, но е спрян от Пийт Сампрас./БЛИЦ