ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Световният шампион Себастиан Фетел спечели Гран при на Белгия и увеличи преднината си на върха в класирането във Формула 1! Пилотът на Ред Бул стартира състезанието от втора позиция, но изпревари първия Люис Хамилтън и до края не позволи да бъде задминат. С второто място трябваше да се задоволи Фернандо Алонсо, а Хамилтън остана трети.

Нико Розберг завърши четвърти, следван от Марк Уебър, Дженсън Бътън, Фелипе Маса, Себастиен Грожан, Адриан Сутил и Даниел Рикардо, който взе последната точка от състезанието на „Спа“.

Себастиян Фетел стратира от втора позиция, но още в първите завои успя да изпревари Люис Хамилтън и поведе колоната. Пилотът на Ред Бул не изпусна нито за миг лидерската позиция и завърши с преднина от 16.8 секунди пред втория Фернандо Алонсо. Пилотът на Ферари тръгна от 9-а позиция и още в първия завой вече бе на 5-о място. Постепенно той започна да изпреварва конкурентите си и видя карирания флаг от втората позиция.

Кими Райконен не успя да завърши за първи път от 38 състезания насам заради проблем с предната спирачка. Провалът на финландеца позволи на Фернандо Алонсо да го задмине на второто място в генералното класиране. Авансът на Фетел от 46 точки обаче дава малки шансове на съперниците му да го спрат да спечели четвъртата си поредна световна титла.

Марк Уебър пак не направи добър старт. Той тръгна от трета стартова позиция, но успя да завърши пети. Бившият световен шампион Дженсън Бътън заложи на стратегия с едно влизане в бокса, но гумите му се износиха и той финишира шести.

КЛАСИРАНЕ ОТ ГРАН ПРИ НА БЕЛГИЯ
1. Себастиан ФЕТЕЛ Ред Бул 1:23:42,196 часа
2. Фернандо АЛОНСО Ферари +16,8 сек.
3. Люис ХАМИЛТЪН Meрцедес +27,7 сек.
4. Нико РОЗБЕРГ Meрцедес +29,8 сек.
5. Maрк УЕБЪР Ред Бул +33,8 сек.
6. Дженсън БЪТЪН Mакларън +40,7 сек.
7. Фелипе МАСА Ферари +53,9 сек.
8. Ромен ГРОСЖАН Лотус +55,8 сек.
9. Aдриан СУТИЛ Форс Индия +69,5 сек.
10. Даниел РИКИАРДО Toро Росо +73,4 сек.
11. Серхио ПЕРЕС Mакларън +81,9 сек.
12. Жан-Ерик ВЕРН Toро Росо +86,7 сек.
13. Нико ХЮЛКЕНБЕРГ Заубер +88,2 сек.
14. Eстебан ГУТИЕРЕС Заубер +1 обиколка
15. Валтери БОТАС Уилямс +1 об.
16. Гидо ВАН ДЕР ГАРД Кетърам +1 об.
17. Пастор МАЛДОНАДО Уилямс +1 об.
18. Жул БИАНКИ Маруся +1 об.
19. Макс ЧИЛТЪН Маруся +2 об.

НЕЗАВЪРШИЛИ В СЪСТЕЗАНИЕТО
Kими РАЙКОНЕН Лотус
Шарл ПИК Кетърам