ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Мечтите на Лудогорец за участие в групите на Шампионска лига се изпариха, след като разградчани паднаха с 2:4 от Базел в първия сблъсък от решителния плейоф. Двубоят се игра при изненадващо много зрители - над 16 хиляди на Националния стадион "Васил Левски".

Гостите поведоха в 12-ата минута с гол на Мохамед Салах, но за радост напубликата по трибуните Лудогорец стигна до пълен обрат. Марселиньо изравни в 23-ата, а в 50-ата Иван Стоянов вкара за 2:1. Шампионът на Швейцария обаче демонстрира класата си и набързо отказа българите. В 59-ата отново египтянинът Салах реализира - 2:2, а в 64-ата Джовани Сио направи 2:3. Краят на надеждите на Лудогорец дойде в 83-ата минута, когато Жуниор Кайсара направи дузпа и получи червен картон. Фабиан Шаар сложи точка на спора с точно изпълнение на наказателния удар - 2:4.

Така разградчани отиват на реванша в Швейцария като аутсайдер и ще бъде същинско чудо, ако успеят да елиминират класния си съперник. За Лудогорец все пак остава утехата, че с достигането до плейофа, си гарантира поне участие в груповата фаза на Лига Европа.

Избраниците на Стойчо Стоев показаха не чак толкова лоша игра, дори на моменти българският първенец играеше като равен с равен с Базел, който беше без контузения си капитан Марко Щрелер и без национала ни Иван Иванов. Швейцарците обаче демонстрираха завидна класа, а над всички определено беше египтянинът Мохамед Салах, който развинти отбраната на Лудогорец, вкара 2 гола и изработи дузпата и червения картон на Кайсара. Така бранителят на разградчани ще пропусне реванша следващия вторник заради наказание.

Мачът стартира лошо за Лудогорец, след като още в 12-ата минута Базел поведе в резултата. Дълго извеждащо подаване на Фабиан Фрай беше овладяно от Мохамед Салах отляво в наказателното поле, откъдето той разстреля Владислав Стоянов, пращайки топката в левия му ъгъл. При ситуацията бранителите на българския тим действаха неразчетено и очакваха да бъде маркирана засада, каквато обаче нямаше. Салах беше изпуснат от Александър Барт и се разписа - 0:1.

Радостта на постоянния участник в групите на Шампионска лига бе твърде кратка и в 23-ата минута дойде ред и на трибуните на "Васил Левски" да изригнат. Марселиньо вкара страхотен гол, изравнявайки резултата. Бразилецът бе изведен от Роман Безяк под ъгъл сам срещу вратаря и с техничен прехвърлящ удар прати кълбото в мрежата за 1:1. Попадението допълнително даде криле на "орлите" от Разград, които започнаха по-смело да поглеждат към вратата на противника.

В 37-ата минута Иван Стоянов нахлу в наказателното поле, преодоля на скорост прекия си пазач и стреля силно с левия крак, но за късмет на гостите топката попадна право в тялото на Ян Зомер. В даденото от един от най-добрите съдии в Европа в момента - Волфганг Щарк, допълнително време на първата част Даниел Абало направи фрапантен пропуск. Иван Стоянов центрира към съотборника си, който въпреки че бе оставен непокрит в близост до вратата не успя да вкара, опитвайки директно да засече топката, а можеше първо да си я овладее и да нанесе точен удар, а не високо над напречна греда, както стори.

Втората част започна по коренно различен начин. Този път първи се радваха българите. В 50-ата минута Иван Стоянов "взриви" трибуните, отбелязвайки за 2:1 и довеждайки нещата до пълен обрат. Жуниор Кайсара центрира в наказателното поле на гостите, Марселиньо се размина с топката, но тя попадна право в Стоянов, който с мощен удар от близко разстояние разстреля Ян Зомер, пращайки кълбото в долния му десния ъгъл.

Базел обаче бързо отговори. В 59-ата минута Мохамед Салах изкочи сам срещу Владислав Стоянов и вкара за 2:2. Много активният египтянин бе изведен отлично с пас над отбраната на Лудогорец, като Козмин Моци покри засадата, Салах се озова сам срещу българския национал и с удар покрай него по земята реализира. В 64-ата швейцарците отново ликуваха и този път те стигнаха до обрата. Този път точен бе Джовани Сио. След неразбирателство в отбраната на Лудогорец, тъмнокожият играч на гостите получи топката, напредна и с точен удар реализира в десния ъгъл - 2:3.

В 70-ата минута Марселиньо се озова непокрит на 3-4 метра от голлинията и засече с глава центрираната от Иван Стоянов топка, но я изпрати в аут, пропускайки да изравни. Секунди по-късно и Александър Барт за малко можеше да отбележи. 

В 79-ата Салах пропусна окончателно да сложи точка на спора, но Стоянов показа завиден рефлекс и извади коварен негов удар по земя. Така се стигна до 83-ата минута, когато Фабиан Шаар реализира от дузпа за крайното 2:4. До наказателния удар се стигна, след като Йордан Минев се подхлъзна и остави Салах сам срещу Владислав Стоянов, но догонилият го Жуниор Кайсара го повали, за което беше изгонен с червен картон. Шаар беше безкомпромисен от бялата точка и по този начин Базел изпари надеждите на Лудогорец, че може да стори подвиг и да влезе в така жадуваните групи на Шампионската лига. Реваншът на "Санкт Якоб Парк" е следващия вторник.

Мачът по минути - ТУК!

ЛУДОГОРЕЦ - БАЗЕЛ 2:4

0:1 Мохамед Салах (12), 1:1 Марселиньо (23), 2:1 Иван Стоянов (50), 2:2 Мохамед Салах (59), 2:3 Джовани Сио (64), 2:4 Фабиан Шаар (83-дузпа)

ludogorec.JPG
ЛУДОГОРЕЦ:
21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 27.Козмин Моци, 5.Александър Барт, 25.Йордан Минев, 18.Светослав Дяков, 23.Христо Златински, 17.Даниел Абало (63-93.Върджил Мисиджан), 84.Марселиньо (72-8.Фабио Ешпиньо), 73.Иван Стоянов, 9.Роман Безяк (55-99.Мишел Платини)
Резерви: 91.Иван Чворович, 4.Теро Мантула, 20.Шоко, 8.Фабио Ешпиньо, 7.Михаил Александров, 93.Върджил Мисиджан, 99.Мишел Платини
Tреньор: Стойчо Стоев


4_4.jpg
БАЗЕЛ:
1.Ян Зомер, 5.Арлинд Ажети, 16.Фабиан Шаар, 15.Кай Восер, 19.Бехран Сафари, 20.Фабиан Фрай, 21.Марсело Диас, 22.Мохамед Салах (88-10.Матиас Делгадо), 14.Валентин Щокер (85-26.Гастон Сауро), 33.Мохамед Елнени, 30.Джовани Сио (65-34.Таулант Джака)
Резерви: 18.Германо Вайлати, 4.Филип Деген, 26.Гастон Сауро, 7.Давид Деген, 10.Матиас Делгадо, 28.Стефан Андрист, 34.Таулант Джака
Треньор: Мурат Якин



София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Волфганг Щарк (Германия)
Жълти картони: Жуниор Кайсара (Лудогорец); Джовани Сио, Бахран Сафари, Кай Восер (Базел)
Червен картон: Жуниор Кайсара (83-Лудогорец)





lud_baz1.jpg