Съперникът на България и лидер в Група “B” на световните квалификации от Зона Европа Италия загуби от Аржентина с 1:2 в престижна контрола, играна на стадион „Олимпико”. Приятелската среща бе в чест на папа Франциск I, при който и двата тима бяха на аудиенция ден по-рано.

Възпитаниците на Алехандро Сабея доминираха и изковаха успеха си с голове на новото попълнение на Наполи Гонсало Игуаин (21) и Евер Банега (49). Халфът на Наполи Лоренцо Инсине (75) пък вкара първия си гол за „Скуадра Адзура” в едва втория си мач и оформи крайния резултат.

Двете големи звезди на двата отбора отсъстваха заради контузии. Лео Меси не можеше да играе за Аржентина, а Марио Балотели остана извън игра за Италия. Пабло Освалдо се завърна в тима на Италия, след като пропусна Купата на Конфедерациите по дисциплинарни причини. Натурализираният аржентинец водеше атаката на „адзурите”, Даниеле де Роси играеше стопер, а Марко Верати дърпаше конците в средата на терена.

Аржентинците започнаха по-активно и направиха пропуск в 13-ата минута чрез Анхел Ди Мария. Италианците отвърнаха с неточни удари на Джакерини и Кандрева, за да се стигне до 21-ата минута, в която Верати загуби топката и Ерик Ламела подаде чудесно към Гонсало Игуаин, който не сбърка за 0:1.

Чак в края на полувремето домакините имаха възможност да изравнят, но след центриране на Кандрева отдясно Маркизио пропусна да засече топката от близка дистанция.

След почивката в 49-ата минута Игуаин подаде към влезлия като резерва за гостите Евер Банега, който завърши перфектна контраатака за 0:2. Веднага след това Аржентина пропусна трети, след като Маркети спаси силен удар на Игуаин.

В 67-ата минута Алесандро Диаманти стреля от фаул, но топката срещна гредата. Все пак „адзурите” вкара почетен гол в 75-ата минута, когато Пабло Освалдо изведе Лоренцо Инсине, който от движение с десния крак прати топката под сглобката на гредите за крайното 1:2. Това бе първи гол на халфа на Наполи за националния тим на Италия. До края на мача пропуски направиха Ди Мария и Макси Родригес за гостите и Инсине и Антонели за домакините.

Така „гаучосите” нанесоха едва втора загуба на „адзурите” за 2013 година и то насред Рим при 15-ия им сблъсък в историята и първи от 2001 година насам. Италия имаше предимство със 7 победи срещу 2 за съперника. И двата успеха на „гаучосите” бяха в контроли. В последните седем мача италианците допускат средно по 2 гола, като само в един от тях запазиха вратата си суха. За тях това беше последна проверка преди срещата с момчетата на Любо Пенев на 6 септември (петък) в Палермо.

Италия – Аржентина 1:2
0:1 Гонсало Игуаин (21), 0:2 Евер Банега (49), 1:2 Лоренцо Инсине (75)

Италия: Буфон (54 - Маркети), Антонели, Киелини, Де Роси, Маджо (73 - Черчи), Маркизио (46 - Инсине), Верати, Монтоливо (46 - Акуилани), Джакерини (54 - Диаманти), Кандрева (46 Флоренци), Освалдо

Аржентина: Андухар, Басанта, Гарай (72 - Колочини), Фернандес, Кампаняро, Билия, Масчерано (74 - Макси Родригес), Ди Мария (82 - Алварес), Ламела (46 - Банега), Игуаин (57 - Лавеци), Паласио (89 - Аугусто Фернандес).

Рим, стадион „Олимпико”
Съдия: Волфганг Щарк (Гер)
Жълт картон: Уго Кампаняро (Аржентина)