ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Лудогорец продължава да пише историята си. Българският първенец се класира за плейофите в Шампионската лига. Остават само два мача до групите на най-комерсиалния турнир. Тимът от Разград ще научи съперника си на 9 август (петък), когато е жребият за последното стъпало преди груповата фаза на надпреварата.

Какво означава успеха на Лудогорец превърнато в пари и присъствие в евротурнирите? До момента клубът от Разград заработи 2,1 милиона евро. Сумата е за класиране в плейофите в Шампионската лига. Ако тимът направи чудото и се класира за групите, тази сума отпада, но УЕФА дава на Лудогорец 8,6 милиона евро заради достигането до същинската фаза на турнира. Лудогорец със сигурност ще изиграе два мача от плейофите, а ако влезе в групите, предстоят още най-малко шест, т.е. Осем гарантирани мача до началото на декември.

Ако Лудогорец отпадне от плейофите в Шампионската лига, влиза директно в групите на Лига Европа. За този успех тимът от Разград получава бонус от УЕФА в размер на 1,3 милиона евро. Най-радостното е, че „зелените“ остават в турнирите отново до началото на декември, когато приключва груповата фаза на Лига Европа.

За първи път от сезон 2006/07, в който „Левски“ проби до групите на Шампионската лига, български отбор отстранява два съперника в турнира. „Сините“ тогава се справиха със Сиони и Киево и влязоха в групите. Тогава обаче схемата на надпреварата беше с три квалификационни кръга, без плейофи. Т.е. ако беше останала същата, сега Лудогорец щеше да е в групите, но след промяната се налага минаване и през последната пресявка на плейофния кръг.

България не бе класирала отбор в групи на един от двата евротурнира от сезон 2010/11, когато ЦСКА и „Левски“ участваха в групите на Лига Европа.

ШАМПИОНСКА ЛИГА
За титла в родното първенство 200 хил. евро
Първи квалификационен кръг 150 хил. евро
Втори квалификационен кръг 175 хил. евро
Трети квалификационен кръг 200 хил. евро
При отпадане в третия кръг 200 хил. евро
За участие в плейофите 2,1 млн. евро
При загуба в плейофите - парите от първи и втори кръг + сумата за участие в плейофите
При класиране за груповата фаза на Шампионската лига всички тези суми отпадат, а отборите прибират 8,6 млн. евро.

ЛИГА ЕВРОПА
Първи квалификационен кръг 120 хил. евро
Втори квалификационен кръг 130 хил. евро
Трети квалификационен кръг 140 хил. евро
Отпадане в плейофите 150 хил. евро
Победа в плейофите
При класиране за груповата фаза на Лига Европа всички тези суми отпадат, а отборите прибират 1,3 млн. евро.