ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

"Ботев" (Пловдив) и Щутгарт завършиха 1:1 в първи мач от третия квалификационен кръг на Лига Европа. Така момчетата на треньора Станимир Стоилов запазиха шансовете си за пробив в турнира.

Подкрепени от ентусиазираните си фенове “канарчетата” не се хвърлиха в атаки от самото начало. И днес трибуните на “Лазур” бяха оцветени в жълто-черно. Верните привърженици на славния пловдивски клуб изпълниха до краен предел трибуните. На трибуните бяха куп наши футболни шефове начело с президента на БФС Борислав Михайлов и селекционерът на националния отбор Любослав Пенев.

Съперниците обаче през първата четвърт от мача предпочетоха предпазливите действия, без излишни рискове. Действията се развиваха най-вече в средата на терена. Тактиката на домакините беше проста – халфовете Галчев и Огнянов на няколко пъти се опитаха с пасове зад гърба на противнокавата защита да изведат бързите Неделев и Ромарио. Пресата на пловдивчани изненада гостите, но с агресия и опит те удържаха натиска. Зачестиха и набезите им към вратата на Стаховяк, най-вече чрез бързия Траоре по лявото крило.

В 25-ата минута “Ботев” пропусна отличен шанс да поведе. Борис Галчев навърза трима в червено, пробяга с топката десетина метра и подаде вдясно към бързия Неделев. Талантът надбяга Рюдигер и излезе сам срещу Улрайх. Опитният вратар обаче изби в корнер шута на Неделев. Секунди по-късно Огнянов центрира остро отляво, но защитата на гостите се справи с опасността.

В 29-ата минута якият Константин Рауш се пребори за висока топка с Неделев, пое топката и с нея дриблира от центъра на терена до пеналта на “Ботев”. От границата на наказателното поле защитникът стреля на сантиметри покрай вратата.

3.jpg

След почивката сценарият се повтори. На терена преобладаваха единоборствата, предпазливата игра и фауловете. Чисти голови положения липсваха и пред двете врати. В 56-ата минута Лабадия потърси изненадата и пусна в игра ветерана Какау. Щутгарт заигра с двама чисти нападатели – Ведад Ибишевич и Какау. Втората смяна в тима на гостите се оказа фатална за “Ботев”. Румънецът Максим в 67-ата минута с първото си докосване до топката центрира от фаул в наказателното поле. Непокритият Ибишевич надскочи всички в пеналта и с глава опъва мрежата зад изненадания Стаховяк – 0:1! В 71-ата минута опасен шут на Швааб едва не доведе до втори гол за гостите. Топката премина на сантиметри от вратата. В 73-ата минута стадионът изригна в аплодисменти. Ромарио стреля силно от границата на пеналта, вратарят Улрайх с мъка изби, но право в краката на резервата Домовчийски. Нападателят с лекота отбеляза за 1:1! Малко по-късно Спрокел се оказа на върха на отлична контраатака на “канарчетата”. Защитникът би обаче покрай целта. В 87-ата минута Галчев изведе неуморимия Неделев по лявото крило. Младежкият национал центрира към Ромарио. Шутът на нападателя излезе в аут и с това приключи всичко.

Очевидно стадионът в Бургас е на кадем за "канарчетата", които на съоръжението на Черноморец вече разбиха Астана (5:0) и Зрински (2:0).  Щутгарт обаче е доста по-тежко изпитание в сравнение с казахстанците и босненците, с които "Ботев" се справи до момента в Лига Европа. Бившият отбор на Красимир Балъков не е непреодолимо препятствие, така че пловдивчани имат пълното право да мечаят европейският им полет да продължи. Реваншът в Германия е на 8 август.

Вижте мача по минути - ТУК


"БОТЕВ" (ПЛОВДИВ) - ЩУТГАРТ 1:1
0:1 Ведад Ибишевич (67), 1:1 Валери Домовчийски (73)


  botew.jpg
"БОТЕВ" (Пловдив): 1.Адам Стаховяк, 11. Йордан Христов, 83. Сивард Спрокел, 5. Бобан Грънчаров, 14. Веселин Минев, 16. Томаш Иршак, 71. Борис Галчев, 7. Мариян Огнянов (68 - 15. Валери Домовчийски), 15. Абел Анисе (70 - Георги Сърмов), 8. Тодор Неделев, 22. Ромарио Кортзорг (87 - 6. Костадин Дяков)
Резерви: 33. Росен Андонов, 26. Артур Енрике, 9. Луис Педро, 18. Станислав Костов


stutt.jpg
ЩУТГАРТ:  1.Свен Улрайх, 34. Константин Рауш, 3.Даниел Швааб, 5. Сердар Ташчъ, 24. Антонио Рюдигер, 15. Артур Бока, 8. Мориц Лайтнер, 16. Ибрахима Траоре, 17.Тунай Торун (56 - 18.Какау), 19. Тимо Вернер (67 - 44. Алесандру Максим),  9. Ведад Ибишевич (88 - 25. Мохамед Абделауи)
Резерви: 22. Торстен Киршбаум, 21. Кристиан Молинаро, 6. Георг Нидермайер, 4. Вилем Квист



Бургас
, стадион "Лазур" - 18 000 зрители
Съдия: Лий Пробърт (Англия)