След 23-годишно прекъсване незабравимите скоростни етапи от легендарното Рали Златни пясъци - Сливен из Твърдишкия и Еленския балкан отново са част от автомобилния ни спорт. "Костеливия орех" ще присъстват в съвременното Рали Твърдица - Елена 2013, съобщиха организаторите за БЛИЦ.

Вълнуващата надпревара ще се проведе този уикенд - 27 и 28 юли, като тя е четвърти кръг от Националния рали шампионат. 

След като трасето участва над 30 години в маршрута на Рали Златни пясъци, за последен път по отсечката Твърдица - Елена състезание се провежда през 1990 г. След това заради промени в правилника на ФИА трасето на ралито се мести на други места. След реконструкцията и цялостното асфалтиране на пътя между двете китни балкански градчета в края на 2012 г., ралито се завръща на добре познатото трасе с любезното съдействие на Община Твърдица, Община Елена и Евроком Рали Тийм.

Стартът на ралито ще бъде даден в събота в 17:30 часа на централния площад в гр. Твърдица, като след това се предвижда преминаването през специален етап  "Детелината" в Твърдица.

В неделния ден пилотите ще преминат три специални етапа от гр. Твърдица към гр. Елена, където ще пристигнат около 10:50 часа. Тази отсечка е добила популярност в историята на автомобилните състезания като „костеливия орех“. След преминаването й, в Елена ще има двучасова пауза и регрупинг, време през което феновете на рали спорта ще могат да видят от близо участниците в надпреварата.

След паузата следва класиката в жанра - специален етап Елена-Твърдица. Това е етапът, популярен като най-трудният от рали Златни пясъци в близкото минало. Технична отсечка с атрактивни завои и здрава асфалтова настилка. Дължината на етапа е 29,2 км. и условно може да се раздели на две части – първата (12 км. до разклона на Предела) е изкачване от село Буйновци към билото на планината, а втората (17 км. до гр. Твърдица) се характеризира с по-широка асфалтова настилка, бързи завои и голяма денивелация.

След отсечката Елена - Твърдица, следват още три скоростни етапа и финал на ралито в 16:40 часа в неделния ден.

Списъкът със заявките на състезателите ще бъде ясен на 24 юли. Именно утре ще се състои и пресконференцията на организаторите. Брифингът е от 13:00 часа в Пресклуб "България", като на него ще присъства директорът на ралито Злати Златев от Евроком Рали Тийм, който организира 9-ото издание на надпреварата, президентът на БФАС Радослав Козлеков, пилотът Крум Дончев и навигаторът му Петър Йорданов.

За повече информация и пълна програма на състезанието, посетете сайта www.rally-tvardica.com.



rally_tv.jpg

rally_tvardica_2013.jpg