ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

"Ботев" (Пловдив) продължава без загуба в Лига Европа. Тимът направи равенство 1:1 като гост на Зрински Мостар в първи мач от Втория квалификационен кръг и запазва добри шансове за класиране в Третия квалификационен кръг. Реваншът е на 25 юли в Бургас.

Домакините от Зрински поведоха с гол на Симеунович в 25-ата минута, Ромарио Кортзорг изравни в 48-ата. Ромарио уцели гредата в добавеното време на двубоя. И двата отбора завършиха с по десет футболисти. В края на първото полувреме бяха изгонени Перо Стойкич и Валери Домовчийски. Нападателят на "Ботев" влезе като смяна в 35-ата минута и след бързи два жълти картона, първият от които пресилен заради неправилно извършване на смяната, пое преждевременно към съблекалните.

Жребият за Третия квалификационен кръг е в петък (19 юли).

Станимир Стоилов направи само една промяна в титулярния състав в сравнение с победата срещу Астана с 5:0 миналата седмица. На мястото на Ромарио Кортзорг в стартовите единадесет влезе Тодор Неделев. На върха на атаката отново действа Мариян Огнянов, а зад него Анисе, по двете крила играха Неделев и Вандер Виейра. Борис Галчев и Томаш Иршак си партнираха в центъра на халфовата линия, а в защита беше титулярното каре - Йордан Христов, Грънчаров, Спрокел и Веселин Минев.

Първото полувреме отчасти приличаше на първата част на двубоя между "Ботев" и Астана. Пловдивчани изпитваха затруднение в атака, не стигаха до голови положения. Домакините от Зрински бяха по-активни и атакуваха основно отляво, в зоната на Йордан Христов, който игра колебливо. В 22-ата минута именно след атака отляво топката беше центрирана в наказателното поле на "Ботев", Веселин Минев изпусна Симеунович, който засече с крак за 1:0 в полза на Зрински. В 28-ата минута гостите от Пловдив имаха претенции за дузпа за нарушение на вратаря на Зрински срещу Абел Анисе, но съдията не посочи бялата точка. При падането на земята Анисе се контузи и беше заменен принудително в 35-ата минута от Валери Домовчийски. Бившият нападател на "Левски" направи дебют за "Ботев". Още с влизането си обаче Домовчийски получи жълт картон, вероятно за неправилно извършване на смяната.

В 37-ата минута "Ботев" създаде първото си по-чисто голово положение. Мариян Огнянов получи топката в наказателното поле, поведе си топката, но в последния момент защитник му я изби с шпагат. Огнянов, както и крилата Неделев и Вандер Виейра не показаха добра игра през първата част. Налагаше се Мариян Огнянов да се връща към центъра, за да получава топката и да я изнася в предни позиции. В последните секунди на първото полувреме съдията Предрайг Сътън набързо изгони по един футболист от двата тима. Първо с червен картон се сдоби Стойкич от Зрински. В добавеното време на първата част втори жълт и съответно червен картон получи и Валери Домовчийски. Този път нападателят беше санкциониран заради симулативно падане в средата на терена.

На полувремето Станимир Стоилов извърши смяна, извади получилия контузия в края на първото полувреме Йордан Христов и пусна в игра Ромарио Кортзорг. Перфектна смяна в състава на "Ботев", след като две минути по-късно Ромарио изравни - 1:1. Мариян Огнянов намери нападателя вдясно в наказателното поле, който с удар по диагонала матира вратаря на Зрински. След изравнителния гол "Ботев" сякаш се преобрази и заигра доста добре. В 54-ата минута Тодор Неделев опита да застраши стража на домакините от воле, но стражът улови. Тимът от Мостар също имаше опасни положения, които дойдоха след далечни удари. Стаховяк запази вратата си два пъти. В 56-ата минута стражът на "жълто-черните" отрази удар на Муминович, а в 67-ата минута с една ръка изби опасен изстрел на резервата Миличевич.

В следващите няколко минути "Ботев" опита с дълги пасове да търси Неделев по крилото, който да комбинира с Ромарио. В 76-ата минута "канарчетата" си отдъхнаха, след като Джурич не порази вратата им. Футболистът на Зрински беше оставен напълно сам на границата на наказателното поле, стреля, вратарят Стаховяк не помръдна, но топката мина покрай гредата. В края на двубоя Станимир Стоилов извади Вандер Виейра и пусна в игра Станислав Костов. Именно бившият нападател на ЦСКА имаше удобна възможност 83-ата минута, но стреля слабо покрай вратата. В 90-ата минута Ромарио Кортзорг пропусна най-добрата възможност за "Ботев", след като разтресе горната греда на вратата на Зрински. Нападателят получи топката вляво в наказателното поле, финтира бранител, но прати топката в горната греда.

Двубоят по минути ТУК

Зрински - "Ботев" (Пловдив) 1:1
1:0 Дени Симеунович (22), 1:1 Ромарио Кортзорг (48)


jrinski.jpgЗрински: 1.Дуйкович, 6.Раделич, 16.Стойкич, 21.Бръкович, 10.Църнов (65 - Миличевич), 23.Муминович, 24.Савич (55 - Кантар), 27.Аничич-к, 55.Джурич, 7.Симеунович, 14.Попович (73 - Бекич)
Резерви: 22.Василий, 9. Бекич, 13.Шчепанович, 20.Кантар, 25.Баришич, 11.Пехар, 15.Миличевич
Треньор: Бранко Караджич


botew.jpg"Ботев": 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов (46 - Ромарио Кортзорг), 5.Бобан Грънчаров, 83.Сивард Спрокел, 14.Веселин Минев, 71.Борис Галчев, 16.Томаш Иршак; 15.Абел Анисе (35 - Валери Домовчийски), 10.Вандер Виейра (78 - Станислав Костов), 7.Мариян Огнянов, 8.Тодор Неделев
Резерви: 33.Росен Андонов, 26.Артур Енрике, 6.Костадин Дяков, 9.Луис Педро, 18.Станислав Костов, 22.Ромарио Кортзорг, 23.Валери Домовчийски
Треньор: Станимир Стоилов

Стадион "Бьели брег"
Съдия: Падрайг Сътън
Жълти картони: Стойкич, Джурич, Раделич (Зрински); Валери Домовчийски (Ботев Пловдив)
Червен картон: Перо Стойкич (Зрински-45); Валери Домовчийски (45+5)