ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Новият треньор на "Левски" Славиша Йоканович е доста интересна личност. Сръбският специалист беше дълги години в Испания, стигна до Челси, озова се в екзотичен Тайланд, а сега цъфна на "Герена" и има за задача да вдигне закъсалия сериозно тим на "сините", който стана за резил и се сбогува рано-рано с евротурнирите.

Именно на европейската сцена Йоканович се сблъска с българския гранд. През септември 2001 година с екипа на Челси Йоканович играе и в двата мача с "Левски" в първия кръг на Купата на УЕФА. "Сините" от Лондон побеждават първо с 3:0 в Англия и след това с 2:0 на реванша в София. Йоканович играе само до рамо с Джанфранко Дзола, Джон Тери, Франк Лампард, Марио Мелхиот, Марсел Десаи, Ейдур Гудьонсен и др.

slavisa.jpg

Йоканович е роден на 16 август 1968 година в Нови Сад. Започва да играе футбол във Войводина (Нови Сад), където в периода 1988-1990 г. записва 54 мача и вкарва 10 гола. В периода 1990-1993 г. е футболист на Партизан. За "гробарите" халфът има 61 двубоя и 20 попадения. През 1993 година печели шампионската титла с "гробарите", вдига и купа на страната.

slavisa1.jpgСлед това Йоканович играе за испанските Овиедо (1993-1995 г.), Тенерифе (1995-1999 г.), Ла Коруня (1999-2000 г.). С негова помощ галисийците печелят първата си шампионска титла. Ла Коруня завършва сезона с 69 точки, а Барселона и Валенсия с по 64. Равносметката на халфа в Примера дивисион е 208 мача и 31 отбелязани гола.

През 2000-ата Йоканович преминава в Челси, където в периода 2000-2002 година записва 39 двубоя, но няма отбелязан гол. Халфът приключва кариерата си като футболист през 2004-а, като играч на втородивизионния испански Мурсия.

Вълнуващ момент в кариерата му и нещото, което винаги ще помни, е с екипа на водения по това време от Юп Хайнкес - Тенерифе, когато вкарва хеттрик на Барселона при победа с 4:0 на 1 март 1997 година. Срещу него за каталунците играят Гуардиола, Фиго, Роналдо, Попеску, Луис Енрике и други именити футболисти, докато Христо Стоичков е на пейката и не влиза на терена. Йоканович обаче засенчва всички, привличайки вниманието, наказвайки 3 пъти Витор Баия.

След края на кариерата си живее в Мадрид. Започва с треньорството в щаба на третодивизионния Атлетико (Пинто) през септември 2007-а. Само след 3 месеца застава начело на Партизан. Жена му и трите им деца обаче остават в Мадрид, където имат жилище. БЛИЦ разбра, че няма шанс семейството му да се премести в София, докато Йоканович ще работи на "Герена".

Новият наставник на "Левски" има 61 мача като национален състезател на Югославия, по-късно национален отбор на Сърбия и Черна гора, в които е вкарал 10 гола. Като футболист на Югославия играе на финалите на световното първенство през 1998 година и на финалите на европейското първенство през 2000-ата.

Като треньор Славиша Йоканович работи в Партизан в периода 2007-2009 година. През 2008 година под ръководството на Йоканович грандът от Белград печели първенството и купата на Сърбия. През 2009 година пак под негово ръководство Партизан прави дубъл - шампион и купа на Сърбия. При "гробарите" именно новият треньор на "Левски" налага имена като Зоран Тошич, Адем Ляич и Стеван Йоветич, които впоследствие са продадени в чужбина за огромни суми.

В края на февруари 2012 година се озовава в Тайланд и започва работа в екзотичната страна. Йоканович поема местния Муангтон Юнайтед, с който става шампион на Тайланд. Титлата е трета в историята на клуба, като воденият от сърбина тим е непобеден през целия сезон и триумфира по категоричен начин. На 4 юни си тръгва от Тайланд и ето, че вчера се озова на "Герена", захващайки се с новото предизвикателство - "Левски".
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ



slavisa2.jpg

slavisa4.jpg