ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

"Левски" загуби от Иртиш с 0:2 и отпадна от Лига Европа още преди голяма част от отборите на Стария континент да са започнали подготовката си. Играчите обаче не трябва да се срамуват само от самата загуба, а и от начина по който се стигна до нея и до отпадането. Кратка справка на БЛИЦ разкри, че това вече наистина е най-срамното отпадане в историята на "Левски".

Столичани участват в европейските турнири от сезон 1965/66. "Сините" са имали своите възходи и падения, но срамът вчера е най-големият в цялата история. Така наречените футболисти отпадат от надпреварите без отбелязан гол за трети път.

Първият е през далечната 1979, когато обаче "Левски" се изправя срещу Реал (Мадрид) за Купата на европейските шампиони. Софиянци отстъпват с 0:1 и 0:2, но все пак играят срещу отбор от такава величина, което може да се приеме за нормално.

Следващото отпадане без гол е от Тампере през 2007 година - две загуби с по 0:1. Всички привърженици на "Левски" помнят прословутите мачове със "скиорите", както и сафарито на Наско Сираков.

Последният случай (засега) бе вчера. Срещу абсолютните анонимници, които записаха едва втора победа в клубните турнири в своята история. Иртиш (Павлодар) има всичко на всичко 10 мача (включително с "Левски") в Европа, като победата над "сините" е едва трета в тяхната история. "Левски" пък е едва вторият тим, когото казахстанците отстраняват (първият е Ягелония (Полша)).

И за да сме убедени, че това наистина е най-срамната година на "Левски" в Европа, ще направим едно сравнение между Иртиш и Тампере. Финландците имат 36 мача в Европа, 14 победи и 10 отстранени отбора.....