ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

"Ботев" Пловдив се класира за Втория квалификационен кръг на Лига Европа. "Канарчетата" разбиха Астана с 5:0 на стадион "Лазур" в Бургас пред повече от 10 хиляди зрители в мач-реванш от Първия квалификационен кръг и след успеха и в първия мач с 1:0 продължават в следващата фаза с общ резултат 6:0. Във втория квалификационен кръг пловдивчани ще играят с босненския Жрински (Мостар), който елиминира Санта Колома (Андора) след успех с 3:1 в първия мач и днес с 1:0 на реванша. Два гола за днешната убедителна победа на "жълто-черните" реализира Тодор Неделев, по един добавиха Мариян Огнянов, Вандер Виейра от дузпа и Бобан Грънчаров. Астана игра с човек по-малко от 34-ата минута след червен картон на Куат.

"Ботев" отсрами отчасти българското участие в турнира след днешното позорно отпадане на "Левски" от Иртиш (0:2). "Сините" от София не успяха да се справят с казахстанския си съперник за разлика от пловдивчани, които съсипаха Астана. Любопитното е, че Астана в момента е на второ място в класирането на Казахстан, а противникът на "Левски" - Иртиш, е едва шести.

Мачовете на "Ботев" с Жрински са на 18-ти юли в Босна и Херцеговина и на 25 юли в България.

За пореден път публиката на "Ботев" показа, че заслужава признание. Феновете сътвориха прекрасна атмосфера в началото на мача, а след това не спряха да подкрепят любимците си. Още преди двубоя ултрасите заявиха, че този мач ще бъде посветен на един от феновете на "канарчетата" - Данчо Ушото, който заедно с още един фен, пострадаха при автомобилна катастрофа на път от Пловдив за Бургас.

11_1.jpg

През първото полувреме и двата тима стояха равностойно на терена. "Ботев" като че ли игра малко предпазливо и не създаде чисти голови положения. Доста изолиран на върха на атаката остана Мариян Огнянов, който във втори пореден мач, както и в Астана, игра като типичен централен нападател. Помагаха му Ромарио Кортзорг и Вандер Виейра, както и Абел Анисе. В средата на терена действаха Борис Галчев и Томваш Иршак, а в защитата Стоилов не извърши промяна - Йордан Христов, Грънчаров, Спрокел и Веселин Минев. В първите 15 минути пловдивчани опитаха с центрирания да търсят Огнянов, но защитата на Астана се справяше. В 34-ата минута гостите останаха в намален състав. Куат в рамките на няколко минути си изкара два жълти картона, с което потегли преждевременно към съблекалните. В 35-ата минута беше първият пропуск на "Ботев". Мариян Огнянов изведе добре Вандер вляво в наказателното поле, последва удар, но покрай вратата. След това Иршак пробва далечен удар, но вратарят на Астана изби.

На полувремето Станимир Стоилов направи една проямна в състава. На мястото на игралия колебливо Ромарио Кортзорг влезе Тодор Неделев. В рамките на четири минути, между 54-ата и 58-ата, "Ботев" срази гостите с три гола! В 54-ата минута Мариян Огнянов откри резултата. Веселин Минев центрира отляво и бившият нападател на "Левски" засече пред опразнената врата. В следващата минута влезлият като смяна Тодор Неделев беше фаулиран в наказателното поле от Шахметов. Съдията от Черна гора даде дузпа за "канарчетата". Вандер Виейра покачи на 2:0, след като прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на гостуващия тим. В 58-ата минута "Ботев" поведе с 3:0. Анисе стреля от наказателното поле, вратарят отклони топката, след което се отби и в страничната греда. Кълбото обаче попадна в Тодор Неделев, който я прати във вратата.

13.jpg

След бързите три гола домакините поуспокоиха играта, но само за няколко минути. В 70-ата Мариян Огнянов стреля много опасно от фаул. Последваха секунди на тотална обсада на полето на Астана и далечен удар от въздуха на Тодор Неделев, отразен от вратаря. При добавката Мариян Огнянов опита с полузадна ножица да върне топката в полето, но и този път Ерич изби. След това Веселин Минев центрира отляво в наказателното поле, Бобан Грънчаров спокойно се извиси над всички и с глава вкара за 4:0. Наказателната акция на "Ботев" продължи. В 75-ата минута Тодор Неделев вкара второто си попадение в двубоя за 5:0. След двойно подаване с Мариян Огнянов талантът на "канарчетата" излезе сам срещу вратаря на Астана и по земя прати топката във вратата.

Двубоят по минути ТУК
 
____________.jpg„Ботев“ (Пловдив) – Астана 5:0botew.jpg
(в първия мач 1:0)
1:0 Мариян Огнянов (54), 2:0 Вандер Виейра (56-дузпа), 3:0 Тодор Неделев (58), 4:0 Бобан Грънчаров (70), 5:0 Тодор Неделев (75)
 


 

„Ботев“ (Пловдив): 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов, 83.Сивард Спрокел, 5.Бобан Грънчаров, 14.Веселин Минев, 16.Томаш Иршак, 71.Борис Галчев (76 - Луис Педро), 22.Ромарио (46 - Тодор Неделев), 10.Вандер Виейра (69 - Костадин Дяков), 15.Абел Анисе, 7.Мариян Огнянов
Резерви: 33.Росен Андонов, 26.Артур Енрике, 8.Тодор Неделев, 13.Николай Павлов, 6.Костадин Дяков, 9.Луис Педро, 18.Станислав Костов
 
Астана: 1.Ерич, 8.Дмитренко, 14.Игуманович, 15.Бейсебеков, 26.Зелао, 3.Коробкин, 6.Нурдаулетов, 10.Фокси (75 - Писичник), 20.Кояшевич (64 - Нусербайев), 22.Шахметов (60 - Конисбаев), 23.Куат
Резерви:
18.Логиновски, 5.Пасичник, 16.Горячи, 7.Конисбаев, 11.Исламхан, 17.Нусербайев, 29.Сисеро

Бургас
, „Лазур“ - 10 000 зрители
Съдия: Павле Радованович (Черна гора)
Жълт картон: Вандер (Ботев); Шахметов, Куат (Астана)
Червен картон: Куат (34-Астана)