Анди Мъри спечели "Уимбълдън"! Британецът победи категорично с 6:4, 7:5, 6:4 световния номер 1 Новак Джокович пред родна публика и стана първият местен тенисист от 77 години, който триумфира на Откритото първенство на Великобринатия. За последно Фред Пери спечели "Уимбълдън" през 1936 година. Това е втора титла от Големия шлем за Анди Мъри, който има и Ю Ес Оупън през 2012 година.

Мъри на практика си осигури статут на национален герой, а като бонус получи и чек за 1 600 000 паунда от наградния фонд и 2000 точки за АТР ранглистата, благодарение на които ще намали разликата с №1 в света Джокович на 2 950 точки.

Финалният двубой се игра при температура от 40 градуса, но въпреки това бе пълна с много дълги разигравания, които изцедиха силите на Мъри и Джокович. Двамата често се подхлъзваха на тревата, а сърбинът на моменти прилагаше номерата си и репликираше често рефера.

Първи сет
Още при първото си сервиране Джокович изпита затруднения срещу Анди Мъри. Сърбинът трябваше да спасява три пъти точки за пробив, но в крайна сметка успя. Британецът, подкрепян неистово от публиката, заложи нa силен сервис и успя да затрудни съперника си - 1:1.

Следващият гейм бе най-дългия в този първи сет. Джокович отново няколко пъти трябваше да спасява пробив точки и при петата такава капитулира - 1:2. Сърбинът обаче веднага да върне равенството - 2:2.

Двамата размениха по един успешен сервис гейм и се стигна до 3:3. Мъри обаче успя да спeчели подаването на Джокович на 0 и поведе с 4:3, а впоследствие и с 5:3. Джокович спечели лесно своето подаване, но бе безпомощeн пред сервиса на Анди - 6:4 и 1-0 сета за Мъри.

Втори сет
Тази част започна повече от перфектно за Джокович, но завърши неприятно. Сърбинът успя да стигне до ранен пробив и доведе нещата до 4:1 в своя полза. При 4:2 обаче Ноле спаси два брейк пойнта, но не успя да направи нищо при третия и резултата стана 4:3. Мъри пък подобри още повече началния си удар и закономерно бързо стигна до равенството - 4:4.

Двамата си размениха по един гейм за 5:5 и тогава дойде реда ма британеца. Мъри проби подаването на Джокович и направи резултата 6:5 в своя полза. Последва гейм на 0 и Анди е само на сет от титлата.


Трети сет
Мъри продължи да притиска противника си и да се възползва от колебливата му игра, повеждайки с ранен пробив и 2:0 на старта на третия сет. В тези последни 30 минути Джокович бе в нокдаун, но постепенно се съвзе от тежкия удар и не само, че върна пробива, но и поведе с 4:2, възползвайки се от неочаквания спад в представянето на шотландеца.

Анди Мъри моментално спечели подаването на сърбина и изравни за 4:4, а в този момент буквално полетя по корта и след страхотна игра отново проби и си даде възможност в следващия гейм да сервира за победата. Мъри поведе с 40-0, но в този момент нервите си казаха думите и трите мачбола бяха пропиляни, като дори се стигна и до брейкбол.

Малко по-късно се стигна до четвърти мачбол, този път Анди не трепна и буквално взриви 15 000 зрители на трибуните.

ПЪТЯТ ДО ТИТЛАТА НА АНДИ МЪРИ

Срещу Бенямин Бекер (Германия) 6:4, 6:3, 6:2
Срещу Йен-Сун Лу (Тайпе) 6:3, 6:3, 7:5
Срещу Томи Робредо (Испания) 6:2, 6:4, 7:5
Срещу Михаил Южни (Русия) 6:4, 7:6, 6:1
Срещу Фернандо Вердаско (Испания) 4:6, 3:6, 6:1, 6:4, 7:5
Срещу Йежи Янович (Полша) 6:7, 6:4, 6:4, 6:3
Срещу Новак Джокович 6:4, 7:5, 6:4