ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Роджър Федерер отпадна от "Уимбълдън". Рекордьорът по титли от Големия шлем загуби в мач от втория кръг от украинеца Сергей Стаховски със 7:6 (5), 6:7 (5), 5:7, 6:7 (5). Победителят се намира чак на 116-о място в световната ранглиста. След това изненадващо поражение бе сложен край на легендарната серия на Федерер от 36 поредни четвъртфинала на турнири от шлема. За последно швейцарецът загуби на по-ранна фаза на "Ролан Гарос" през 2004 година, когато отстъпи на Густаво Куертен.

След загубата Федерер ще изпадне от Топ 4 на света и до пета позиция в ранглистата - нещо, което не му се беше случвало от 23 юни 2003 г. Първият сет бе изключително оспорван, а в него швейцарецът дори не стигна до точки за пробив, докато Стаховски на два пъти имаше брейкбол, но не успя да се възползва от него. В тайбрека нервите на Федерер излязоха по-здрави и той взе частта.

Във втория сет съперниците реализираха своите сервис геймове и отново се стигна до тайбрек, в който този път по-добрият и концентриран играч бе Стаховски, а сетът свърши след непредизвикана грешка на Федерер при 5:6 точки и негов сервис.

Третата част протече при същия сценарий. При резултат 5:5 гейма Стаховски стигна до два брейкбола. Първият от които бе спасен след мощен ас, но при втория украинецът успя да стигне до решаващ пробив - първи в мача след 2 часа и 8 минути игра. В следващия гейм световният №116 показа и железни нерви и заслужено поведе с 2:1 сета, пише tenniskafe.com. Стаховски не спря дотук - на старта на четвъртата част играещият впечатляващ тенис украинец отново спечели подаването на противника си, малко по-късно спаси две точки за връщането на пробива и вече водеше с 3:1 гейма. В следващия му сервис гейм отново се стигна до брейкбол, този път нервите му не издържаха и след форхенд в мрежата позволи на Федерер да достигне до първия си пробив в мача, от началото на който бяха изминали два часа и половина.

При 6:5 гейма и сервис на украинеца Федерер достигна до сетбол, но смела игра на мрежата и поредното впечатляващо воле позволи на Стаховски да го отрази, а след два бомбени сервиса вкара сета в тайбрек. В него нова порция сензационна игра и ефектен минаващ удар от бекхенд с една ръка на бившия №31 му донесе минипробив, а при 6:4 имаше дори два мачбола. Федерер спаси първия, и то на сервис на противника му, но при втория, вече на свой начален удар, сгреши бекхенда и сензацията бе факт - Роджър Федерер е аут от Уимбълдън още във втори кръг.