ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Домакинът Бразилия победи Уругвай с 2:1 в южноамериканския полуфинал от турнира за Купата на Конфедерациите и за пети път в историята достига финал в тази надпревара. Головете за успеха на "кариоките" вкараха Фред (41) и Паулиньо (86), а между тях за "урусите" се разписа Единсон Кавани (48).

Бразилия няма загуба вече 7 мача срещу Уругвай след поражението с 0:1 в Монтевидео през юли 2001 г. Това е първият мач на Луис Фелипе Сколари начело на „златистите“. В тази серия без загуба се включват и полуфиналите на Копа Америка през 2004 и 2007 г., които „селесао“ спечели след дузпи.

Двубоят на стадион "Минейрао" в Бело Оризонте започна по-добре за уругвайците, които получиха чудесен шанс да открият резултата в 14-ата минута, но Диего Форлан изпусна дузпа, отсъдена от чилийския рефер Енрике Осес за задържане на Давид Луис срещу Диего Лугано. Наказателният удар бе отразен от стража на „Селесао” Жулио Сезар. Заради нарушението си Давид Луис получи жълт картон и ще пропусне финала заради натрупани предупреждения. „Кариоките” отговориха с неточни удари на Оскар и Хълк. След това и Форлан отправи мощен изстрел от около 20 метра, но топката мина на сантиметри над вратата.

Головите положения и пред двете врати бяха рядкост до края на първата част, но въпреки това Бразилия успя да поведе. Това се случи в 41-ата минута, когато Паулиньо центрира прецизно към Неймар, бе блокиран почти на аутлинията от бранителите на „урусите”, но топката достигна до Фред, който отблизо преодоля Фернандо Муслера за 1:0.

Три минути след началото на втората част защитата на Бразилия сгреши фатално, след като Давид Луис не успя да изчисти топката както трябва и тя попадна в Единсон Кавани, който разстреля Жулио Сезар за 1:1. Отговорът на „Селесао” бе силен изстрел на Хълк, но без резултат.

Играта продължи да се развива равностойно и с неточни удари. В 66-ата минута Форлан центрира от пряк свободен удар и Диего Годин засече опасно топката с глава, но я прати на сантиметри над вратата. В ответната атака Фред стреля силно, но неточно от воле. Последва триходова акция, която завърши с безрезултатен изстрел на Неймар. В 78-ата минута Бразилия по чудо не се оказа в ролята на догонващ в резултата. Кавани стреля опасно от границата на наказателното поле, топката рикошира в противников футболист и премина на сантиметри от вратата на Сезар.

Постепенно бразилците взеха инициативата и до края на мача имаха превъзходство във владението на топката, без да създават сериозни голови положения. Въпреки всичко „Селесао” стигна до гол сякаш от нищото, след като в 86-ата минута Неймар центрира от корнер, а Паулиньо с глава прати топката в мрежата за 2:1. Уругвай опита финален щурм, който обаче не доведе до нищо и така "кариоките" се класираха за финала на турнира.

"Селесао" ще спори за трофея с победителя от сблъсъка между световния и европейски шампион Испания и Италия утре вечер от 22:00 часа българско време.

Бразилия – Уругвай 2:1
 1:0 Фред (41), 1:1 Единсон Кавани (48), 2:1 Паулиньо (86)
 
Бело Оризонте, „Минейрао“
Съдия: Енрике Осес (Чили)
Жълти картони: Давид Луис, Марсело и Луис Густаво (Бразилия); Гонзалес и Кавани (Уругвай)
 
Бразилия: 12.Жулио Сезар, 2.Дани Алвес, 3.Тиаго Силва, 4.Давид Луис, 6.Марсело, 17.Луис Густаво, 18.Паулиньо, 11.Оскар (73 - 8.Ернанес), 9.Фред, 19.Хълк (64 - 20.Бернард), 10.Неймар (90+2 - 13.Данте)
 
Уругвай: 1.Муслера, 2.Лугано, 16.Макси Перейра, 22.Касерес, 3.Годин, 7.Родригес, 20.Гонзалес (83 - 5.Гаргано), 17.Аревало, 9.Суарес, 10.Форлан, 21.Кавани