ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Съперникът на България в световните квалификации от Зона Европа Италия загуби от домакина Бразилия с 2:4 в страхотен голов спектакъл и заключителен мач за двата тима от Група „А” на Купата на Конфедерациите. Точни за успеха на „Селесао” бяха Данте (45+1), Неймар (55) и Фред (66, 89), докато за „Скуадра Адзура” се разписаха Емануеле Джакерини (51) и Джорджо Киелини (71). Това бе рекордна 10-а поредна победа за „кариоките” в този турнир. Те нанесоха първо поражение на италианците от ноември миналата година, когато „адзурите” паднаха от Франция.

Бразилците започнаха агресивно, както и в първите си два мача в групата срещу Япония (3:0) и Мексико (2:0). Още в 1-ата минута „Селесао” можеше да поведе, след като Хълк преодоля отбраната на „адзурите” и стреля силно с левия крак, но Джанлуиджи Буфон спаси, а бранител изчисти в корнер.

Постепенно финалистът от Евро 2012 в Полша и Украйна успя да изнесе топката малко напред, но „кариоките” продължиха да имат инициативата. Селекционерът на Италия Чезаре Прандели трябваше да извърши две принудителни смени, след като последователно заради контузии терена напуснаха Рикардо Монтоливо и Игнасио Абате. На тяхно място в игра пък се появиха Емануеле Джакерини и Кристиан Маджо.

В 34-ата минута и Луис Фелипе Сколари извърши смяна, като на мястото на контузения Давид Луис в игра влезе централният бранител на Байерн Данте. Именно защитникът на баварците даде аванс на Бразилия в добавеното време на първата част. След центриране от пряк свободен удар топката стигна до Фред, който стреля с глава и Буфон изби, но Данте не сгреши при добавката за 0:1 и зарадва препълнените трибуни на „Фонте Нова” в родния му град Салвадор. Това бе и първи гол за Данте с екипа на националния тим на родината си.

След почивката в 51-ата минута Италия възстанови равенството, след като Буфон изпрати топката дълбоко в половината на бразилците, а Балотели я продължи към Емануеле Джакерини, който се измъкна от бранителите на „кариоките” и простреля Жулио Сезар за 1:1.

Радостта на „адзурите” бе твърде кратка, тъй като в 55-ата минута Неймар изпълни перфектно пряк свободен удар от границата на наказателното поле и не остави никакви шансове на Буфон – 1:2. Това бе трето попадение за новото попълнение на Барселона в турнира и общо шесто в последните му осем мача за Бразилия.

Срещата продължи да се развива на високи обороти с шансове и за двата отбора, които си размениха по още едно попадение. Първо в 66-ата минута Марсело центрира от дълбочина, а Фред овладя топката, измъкна се от Киелини и матира Буфон за 1:3.

Пет минути по-късно след центриране от корнер се получи разбъркване в наказателното поле на бразилците, където Луис Густаво фаулира Балотели и съдията даде сигнал за дузпа. В същия момент Акуилани подаде към Джорджо Киелини, който от близка дистанция вкара за 2:3 и нямаше наказателен удар.

В 80-ата минута Италия бе много близо до изравняване, но след удар с глава на Маджо топката срещна напречната греда. Три минути по-късно Балотели стреля опасно от движение от границата на наказателното поле, но на сантиметри покрай вратата. До края на мача италианците имаха инициативата, но не стигнаха до така желаното попадение. Вместо това при една от заключителните си контраатаки "Селесао" вкара четвърти гол. В 89-ата минута Марсело стреля от средна дистанция, а Буфон спаси, но Фред направи добавка за крайното 2:4.

Победата гарантира на Бразилия първото място в групата с пълен актив от 9 точки и вероятен полуфинал срещу Уругвай. Италия остана на второ място с 6 пункта и по всяка вероятност ще се изправи срещу световния и европейски шампион Испания в другия полуфинал.

Италия – Бразилия 2:4
 1:1 Данте (45+1), 1:1 Емануеле Джакерини (51), 1:2 Неймар (55), 1:3 Фред (66), 2:3 Джорджо Киелини (71), 2:4 Фред (89)

Салвадор
, “Фонте Нова”
Съдия: Равшан Ирматов (Узбекистан)
Жълти картони: Маркизио (Италия); Луис Густаво, Неймар, Давид Луис (Бразилия)

Италия:1.Буфон, 19.Бонучи, 3.Киелини, 20.Абате (30 - 2.Маджо), 5.Де Шилио, 7.Акуилани, 18.Монтоливо (26 - 22.Джакерини), 8.Маркизио, 6.Кандрева, 23.Диаманти (71 - 14.Ел Шаарави), 9.Балотели

Бразилия:  12.Жулио Сезар, 2.Дани Алвеш, 3.Тиаго Силва, 4.Давид Луис (34 - 13.Данте), 6.Марсело, 8.Ернанес, 17.Луис Густаво, 11.Оскар, 9.Фред, 19.Хълк, 10.Неймар 69 - 20.Бернард)