ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Тази вечер Таити играе с Нигерия в мач от Група „В“ на Купата на Конфедерациите. Без съмнение това е най-екзотичният отбор, участвал на голям турнир под егидата на ФИФА от дълго време насам.
 
Таити е традиционно е една от силните футболни нации в Тихия Океан, като дори е петкратен шампион от Игрите на Южния Пасифик. Въпреки това таитяните дълго време не успяваха да се сдобият с внимание от големия футболен свят, освен ако националният отбор не запишеше някой любопитен резултат.
 
Това обаче се промени, след като националният отбор до 20 години се класира за световното първенство през 2009 г. в тази възрастова група, което се проведе в Египет. След това дойде триумфът в шампионата на Океания през 2012 г. По този начин Таити се нареди до Австралия и Нова Зеландия сред носителите на трофея.
 
Тъй като Австралия от 2006 г. напусна Зона Океания заради слабата конкуренция и се премести да се състезава в Зона Азия, мнозина си задаваха въпроса как Таити стана шампион при наличието на Нова Зеландия. Шокиращо „кивитата“ загубиха с 0:2 полуфинала срещу Нова Каледония. На финала Таити спечели с 1:0 след гол на Стиви Чонг Хуе в 13-ата минута.
 
Селекционерът Еди Етаета, наричан от играчите си Тате, обясни, че успехът на неговия тим се дължи единствено на отсъствието на Австралия и издънката на Нова Зеландия.
 
„Ако Австралия все още беше част от Футболната конфедерация на Океания, никога нямаше да видите отбор от малка островна държава, като нашия, на турнир като Купата на Конфедерациите. След като австралийците се преместиха в Азия, Нова Зеландия беше единственият силен отбор в нашата зона. Миналата година обаче един малък островен архипелаг от Тихия Океан, с население от едва 270 000 души, написа нова страница от футболната история“, заяви 43-годишният Етаета.
 
На всички е ясно, че почти всички играчи в националния отбор на Таити са аматьори. Единственият професионалист е нападателят Марама Ваируа, който през последния сезон игра в Гърция, но има спечелена шампионска титла на Франция с Нант. Той дори е бивш младежки национал на Франция. Мнозина обаче се питат за професиите на другите играчи. Етаета повдигна част от завесата.
 
„При нас има момчета с различни професии, но имаме и девет безработни. Някои играчи разнасят доставки, един кара камион, други са учители по физическо възпитание, а има и счетоводители. Интересен е случаят със защитника Техевари Лудвион. Той всяка сутрин става в 4:30 и през целия ден са катери. По принцип той е алпинист, но се катери по всичко. Катери кокосови палми и най-различни други неща, а след това идва на тренировка“, разкри селекционерът на Таити.
 
„Работихме много здраво във физически и технически аспект през последните седмици. Със сигурност няма да сме равностойни на Нигерия, но сме готови да се борим като лъвове и да представим страната си по най-добрия начин“, допълни Етаета.