ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Тате, тате, кога ще излезе Христо Стоичков? Малко момченце с червена фланелка пита баща си. Дребосъкът е неудържим, шета наляво-надясно, но държи здраво вратата. Врата към...терена, врата към сбъднатата му мечта, врата, която го разделя от него. А той е Господ за малкия и за още хиляди фенове на ЦСКА. Посрещнаха го като такъв, скандираха: "Един е Ицо!" Остават броени минути до 10:00 часа. На "Българска армия" сякаш въздухът е друг, казали са го други хора, далеч преди да използвам фразата. А той наистина прави така, че въздухът да е друг. По трибуните имаше малко повече хора, отколкото на последните три домакински мача на ЦСКА взети заедно. Ето в това се крие разликата, че днес 1500 дойдоха да посрещнат Стоичков, а вчера същите бяха загубили вяра и надежда за доброто на любимия им клуб. Вяра и надежда, която им вдъхна идолът Стоичков. Не академичният гений, не големият кавалер и човек на обноските, не притежателят на титлата доктор хонорис кауза. Той със сигурност не е такъв. А кумирът, "червената" легенда Христо. За тези фенове той е последната искрица надежда, че ЦСКА ще го има. "Ако и сега не стане, ако и с този човек не тръгнем нагоре...да ни закриват", подхвърлиха две от легендите на клуба Джони Велинов и Спас Джевизов.

Ето го и него, излезе и взриви публиката. В този момент за няколко минути тези фенове забравиха за "Титан", боклуците, далаверите, продадените мачове. Името Стоичков отново извърши чудо. Помните ли онова малко дете, което беше с баща си до вратата? 10:08 часа днес със сигурност беше един от най-щастливите мигове за него. Очичките му заблестяха, малкият подивя от радост, започна да скача все едно е получил най-голямата награда в живота си. Сигурно и много други са се почувствали по този начин, виждайки завръщането на легендата. По време на изказването си журналист попита Стоичков: "Какво ще обещаете на феновете, за тях сте Господ?".
 
Ицо, за публиката на ЦСКА наистина си последната надежда, нещо повече от спасител и месия. Друга няма. Шефове, директори, собственици - много се изредиха, никой не остана. Затова бъди мъжкар, не ги подвеждай. Не подвеждай детето, вкопчило се здраво за вратата. Докажи, че си истински цесекар, поеми любовта на феновете, но дай и твоята. Заслужаваш тази публика, но направи така, че утре да заслужиш любовта на детето. На думи е лесно да наплюеш противника и да се изрепчиш на съдията, другото е трудно - да продължиш да бъдеш идол на "червена" България. От днес пътят е друг, но посоката само една - напред, както сочи Колумб в центъра на Барселона. От днес имаш шанса един ден да останеш кумир на онова дете зад вратата, което не трябва да разочароваш...

...11:30 часа. Тате, тате, снимай ме. Детето крещи и трепери, застанало мирно до него. А отзад се чува: "Докоснах го." Това е. Два часа от един обикновен ден. Не и за феновете на ЦСКА и...за едно дете, което изживя своя сън. Ицо, бъди мъжкар, не ги разочаровай.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ