Давид Ферер победи Жо-Вилфред Цонга с 6:1, 7:6, 6:2 в полуфинал на “Ролан Гарос” и за първи път в кариерата си се класира на финал на турнир от Големия шлем. По този начин той осигури изцяло испански спор за трофея, където ще мери сили срещу Рафаел Надал.
 
Успехът на Ферер уби надеждите на домакините за първи френски победител в “Ролан Гарос” от 30 години, след като Яник Ноа триумфира през 1983 г. в Откритото първенство на Франция.
 
Испанецът, който има 10 титли на клей, бързо взе предимство в първия сет и поведе с 5:0. Цонга се разписа на таблото едва в шестия гейм, но след като спечели няколко сетпойнта в полза на Ферер, французинът не успя да попречи на съперника да спечели първия сет.
 
Втората част започна добре за представителя на домакините, който поведе с 3:0 и съживи надеждите на френските фенове. Ферер обаче спечели следващите четири гейма и обърна резултата в сета. Цонга не успя да се възползва от сетпойнт при 5:4, а след това Ферер спечели тайбрека със 7:3.
 
Испанецът продължи със стабилната си игра от основната линия и в седмия гейм записа втория си пробив в третия сет. След това без проблем спечели мача в своя полза и за първи път в кариерата си се класира на финал от Големия шлем в 13-годишната си кариера.